Cofactor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Complexul enzimatic al succinat-dehidrogenazei: sunt implicați câțiva cofactori, inclusiv flavinul, un centru fier-sulf și hemul.

În biochimie, un cofactor (adesea denumit cofactor enzimatic) este un compus chimic de natură neproteică sau ion metalic de care o anumită enzimă are nevoie pentru a fi activă. Cofactorii enzimatici pot fi considerați compuși ajutători care asistă transformările biochimice. Rata cu care aceste transformări au loc sunt caracterizate prin studii de cinetică enzimatică.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Cofactorii pot fi de mai multe tipuri, de la ioni anorganici până la molecule organice complexe denumite coenzime.[1] Coenzimele sunt majoritar derivate din vitamine și alți nutrienți organici esențiali, în cantități mici. O coenzimă care este legată covalent de enzimă se numește grupă prostetică.[2] Cosubstratele sunt legate pentru o perioadă scurtă de proteină. Pe de altă parte, grupele prostetice sunt legate permanent de proteină. Ambele tipuri de cofactori au aceeași funcție, anume de a facilita desfășurarea reacției enzimatice.[3][4] Enzima inactivă, fără cofactor, se numește apoenzimă, în timp ce tot complexul format din enzimă și cofactorul ei se numește holoenzimă.[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hasim, Onn (). Coenzyme, Cofactor and Prosthetic Group - Ambiguous Biochemical Jargon. Kuala Lumpur: Biochemical Education. pp. 93–94. 
  2. ^ Nelson D (). Lehninger Principles of Biochemistry. New York: W.H. Freeman and Company. p. 184. 
  3. ^ „coenzymes and cofactors”. Accesat în . 
  4. ^ „Enzyme Cofactors”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Sauke DJ, Metzler DE, Metzler CM (). Biochemistry: the chemical reactions of living cells (ed. 2nd). San Diego: Harcourt/Academic Press. ISBN 0-12-492540-5.