Cleomedes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un astronom grec. Pentru articolul despre craterul lunar numit pentru el, a vedea Cleomedes (crater).
Cleomedes
Date personale
Nume la naștereΚλεομήδης Modificați la Wikidata
Născutsecolul I d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Lysimachia⁠(d), Provincia Çanakkale, Turcia[2] Modificați la Wikidata
Decedatsecolul I d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
matematician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă veche[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuastronomie  Modificați la Wikidata

Cleomedes (în greacă Κλεoμήδης) a fost un astronom grec care este cunoscut mai ales pentru cartea sa Despre Mișcările Circulare ale Corpurilor Cerești.

Situare cronologică a operei sale[modificare | modificare sursă]

Datele nașterii și morții sale nu sunt cunoscute—istoricii au sugerat că el a scris lucrarea sa cândva între mijlocul secolul 1 î.e.c. și 400 e.c. Estimările mai primitive se bazează pe faptul că Cleomedes se referă pe larg în scrierile sale la lucrarea lui Posidonius din Rodos, matematician și astronom (135 î.e.c. - 51 î.e.c.), și totuși aparent deloc la lucrarea lui Ptolemeu (85-165 e.c.). (Cleomedes, de asemenea, se referă la Aristotel (384 - 322 î.e.c. ), Pytheas din Massalia (325 î.e.c.), Aratus (310 - 240 î.e.c.), Eratosthenes (276 - 195 î.e.c.), și Hiparh (190 - 120 î.e.c.)) . Aceste concluzii au fost contestate pe baza faptului că lucrarea lui Cleomedes reprezenta o astronomie relativ elementară, și că referința la Ptolemeu nu ar fi de așteptat necesarmente. Matematicianul din secolul XX Otto Neugebauer, cu toate acestea, s-a uitat îndeaproape la observațiile astronomice făcute de Cleomedes, și a concluzionat că o dată de 371 e.c. (±50 de ani) explică mai bine ce se găsește acolo. Estimarea lui Neugebauer a fost contestată pe motiv că Cleomedes face erori observaționale cu frecvență destulă încât există o dificultate în a decide care observații sunt de încredere, în scopul de a data munca lui.

Despre Mișcările Circulare ale Corpurilor Cerești[modificare | modificare sursă]

Cartea pentru care Cleomedes este cunoscut este un manual de astronomie destul de bazic, în două volume. Scopul său în scriere pare să fi fost și filosofic și științific - el acordă o parte importantă criticării ideilor științifice ale Epicureicilor

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Cleomedes este memorializat de craterul Cleomedes din porțiunea nord-estică a Lunii vizibile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://mathshistory.st-andrews.ac.uk/Biographies/Cleomedes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ MacTutor History of Mathematics archive 
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Alan C. Bowen, Robert B. Todd, Cleomedes' Lectures on Astronomy. A Translation of The Heavens with an Introduction and Commentary. University of California Press, 2004. ISBN 0-520-23325-5

Helen E. Ross,"Cleomedes (c. 1st century e.c.) on the celestial illusion, atmospheric enlargement, and size-distance invariance". Perception, 2000, 29, 863-871.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Edicion Bilingue Griego Español/https://archive.org/details/Cleomedes-DeMotuCirculari-TheHeavens