Cirrus floccus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cirrus floccus
{{{nume imagine}}}
Nori cirrus floccus
AbreviereCi flo
Simbol
GenCirrus- (fir de păr ondulat)
Speciefloccus (șuviță de lână)
Altitudinepeste 5.000 m
(peste 16.500 picioare)
Nor cu precipitații?Nu

Cirrus floccus este o specie de nor cirrus. Numele de cirrus floccus provine din latină, însemnând „șuviță de lână”.[1] Cirrus floccus apare sub forma unor mici smocuri de nori, de obicei cu o bază zdrențuită. Norul poate avea o virga ce cade din el, dar precipitațiile nu ajung la sol.[2] Smocurile individuale sunt de obicei izolate unele de altele.[3] La formare, norii cirrus floccus sunt de un alb strălucitor și pot fi confundați cu norii altocumulus; cu toate acestea, după câteva minute, strălucirea începe să se estompeze, ceea ce indică faptul că sunt compuși din gheață pură și, prin urmare, se află la un nivel mai înalt.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Numen - The Latin Lexicon. „Definition of floccus”. Accesat în . 
  2. ^ Dunlop, Storm (). The weather identification handbook (ed. 1st Lyons Press). Guilford, Conn.: Lyons Press. p. 57. ISBN 1-58574-857-9. 
  3. ^ Callanan, Martin. „Cirrus floccus”. International Cloud Atlas. nephology.eu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Institute of Atmospheric Sciences at the South Dakota School of Mines & Technology. „Cirrus (floccus)”. A Guide to the Sky. Arhivat din original la . Accesat în .