Circuit electronic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
The die from an Intel 8742, an 8-bit microcontroller that includes a CPU, 128 bytes of RAM, 2048 bytes of EPROM, and I/O "data" on current chip.
A circuit built on a printed circuit board (PCB).

Un circuit electronic este compus din componente electronice individuale, cum ar fi rezistori, tranzistori, condensatori, inductanțe și diode, conectate între ele prin fire conductoare sau trasee de cablaj imprimat (folii) prin care curentul electric poate circula. Combinația de componente și fire permite realizarea de operații diverse simple și/sau complexe care trebuiesc efectuate: semnalele pot fi amplificate, calculele pot fi realizate, iar datele pot fi mutate dintr-un loc în altul. [1]

Circuitele pot fi construite din componente discrete conectate prin fire individuale de sârmă, dar astăzi este mult mai obișnuit să se creeze interconexiuni prin tehnică fotolitografică pe un substrat laminat ( placă de circuit imprimat sau PCI) și lipirea componentelor cu aceste interconexiuni pentru a crea un circuit finit. Într-un circuit integrat sau IC, componentele și interconexiunile sunt formate pe același substrat, de obicei, un semiconductor, cum ar fi siliciul sau (mai rar) arseniura de galiu. [2]

Un circuit electronic poate fi, de obicei, clasificat ca un circuit analogic, circuit digital sau circuit de semnal mixt (o combinație de circuite analogice și circuite digitale).

Sunt folosite în mod obișnuit în faza de concepție panouri cu fire și găuri perforate pentru testarea de noi modele de circuit. Ele permit proiectantului (designerului) să facă modificări rapide ale circuitului în timpul dezvoltării.

Circuite analogice[modificare | modificare sursă]

A circuit diagram representing an analog circuit, in this case a simple amplifier

Circuitele electronice analogice sunt cele în care curentul sau tensiunea poate varia continuu în timp pentru a corespunde cu informațiile ce trebuiesc să fie reprezentate. Circuitele analogice sunt construite din două blocuri constructive fundamentale: circuite serie și circuite paralel.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Charles Alexander and Matthew Sadiku (). „Fundamentals of Electric Circuits”. McGraw-Hill. 
  2. ^ Richard Jaeger (). „Microelectronic Circuit Design”. McGraw-Hill.