Cinteotl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cinteotl
Cinteotl, înCodex Borbonicus.

Cinteotl este un zeu aztec, fiul zeiței Tlazolteotl. Era considerat ocrotitorul principal al porumbului, dar și patronul roadelor pământului, cum e definit într-un imn liturgic : "Inima mea poartă flori și fructe în toiul nopții. Eu, Cinteotl, m-am născut îm paradis. Eu vin din țara florilor. Eu sunt floarea nouă, glorioasă și singura îmbietoare. Cinteotl s-a născut din apă; ca muritor, ca bărbat tânăr, s-a născut din albastra casă cerească a peștilor."

Alte mituri îl arată ca fiind o teofanie a lui Quetzalcoatl.

Hrană de bază a popoarelor precolumbiene, porumbul era ocrotit, în cadrul religiei, de mai multe divinități, după vârstele plantei : de la zeița fecioară Xilonen (porumbul tânăr), până la maica porumbului matur, Toci, o ipostază a zeiței Tlazolteotl. La azteci se sacrifică o fecioară (simbolizând pe Xilonen), după 60 de zile de la începerea recoltării, iar când porumbul intra în uz alimentar, o femeie adultă, (simbolizând pe Toci), era decapitată și jupuită.

Preotul lui Cinteotl, înfășurat în scalpul acelei femei, ca într-o mantie, cu o mască modelată dintr-o bucată de piele de pe șoldul victimei, oficia ultima ceremonie a anului agricol - Chicomecoatl.

La maiași Zeul Porumbului era Yum-Kax.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cinteotl
Quetzalcoatl telleriano2.jpg

Acest articol referitor la mitologia aztecă este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa!