Ciliciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ciliciu
Cilice3.jpg
Descriere generală
Descoperire
Aspect
Materialpânză de păr[*], haine-sac[*]  Modificați la Wikidata
Amplasare

Ciliciul[1]este un obiect purtat obligatoriu pe piele pentru a provoca durere sau disconfort penitenților.

Istoric[modificare | modificare sursă]

In Tarsos tatăl Apostolului Pavel era producător de material pentru corturi, acoperite cu piele de capră de Cilicia (de unde cuvântul ciliciu).

În Noul Testament Sf. Ioan Botezătorul purta o cămașă de penitență din păr de cămilă. Începând din sec. 4 penitenții ecleziastici purtau ciliciu din păr de cal sau de porc. De-a lungul timpului au purtat ciliciu pesonalități religioase sau laice printre care: Thomas Becket, Francisc de Assisi, Tereza de Lisieux, Maica Tereza, papa Paul al VI-lea și Henric al IV-lea, Împăratul Sfântului Imperiu Roman, pe drumul spre Canossa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ciliciul putea fi un brâu (centură), o cămașă din păr aspru sau un lanț cu țepi.[2] Era purtat sub îmbrăcăminte, direct pe piele, din motive ascetice sau ca penitență. Acesta nu pătrundea în piele, ci doar cauza un enorm disconfort. De obicei era așezat în jurul coapsei, spre a contracara apetitul sexual.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Cilice”. Online Etymology Dictionary. Accesat în . 
  2. ^ en Jeffrey, David L. (). A Dictionary of Biblical Tradition in English Literature (în engleză). Wm. B. Eerdmans Publishing. p. 673. ISBN 9780802836342. 

Legături externe.[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]