Ciliciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ciliciu

Relicva cămășii de penitență a Sf. Louis din Saint Aspais în Melum
Descriere generală
Descoperire
Aspect
Materialpânză de păr[*], haine-sac[*]  Modificați la Wikidata
Amplasare

Ciliciul[1]este un obiect purtat obligatoriu pe piele în scopul de a provoca durere sau disconfort penitenților. Ciliciul poate fi un brâu (centură), o cămașă din păr aspru sau un lanț metalic cu țepi.[2] Ciliciul este purtat sub îmbrăcăminte, direct pe piele, din motive ascetice sau ca penitență.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În Tarsos tatăl Apostolului Pavel era producător de material pentru corturi, acoperite cu piele de capră de Cilicia (de unde cuvântul ciliciu).

În Noul Testament Sf. Ioan Botezătorul purta o cămașă de penitență din păr de cămilă. Începând din secolul al IV-lea penitenții ecleziastici purtau ciliciu din păr de cal sau de porc. De-a lungul timpului au purtat ciliciu pesonalități religioase sau laice printre care: Thomas Becket, Francisc de Assisi, Tereza de Lisieux, Maica Tereza, papa Paul al VI-lea și Henric al IV-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, pe drumul spre Canossa.

Până la reformele care au urmat Constituției Perfectae caritatis privind reînnoirea contemporană a vieții religioase, cartusienii purtau sub halat, pe piept și pe spate, o cămașă de penitență din păr de cal și capră. În majoritatea comunităților religioase, purtarea unui ciliciu nu mai este obișnuită pentru toți membrii, deși amploarea utilizării sale efective este dificil de cunoscut, deoarece este o lenjerie de corp.

Unele ordine religioase precum Carmelitele desculțe, Conceptiștii și Conceptistele sau Opus Dei, continuă să folosească ciliciul sub forma unui brâu penitențial metalic care, pus în jurul coapselor și se purtat ore întregi, provoacă dureri puternice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Cilice”. Online Etymology Dictionary. Accesat în . 
  2. ^ en Jeffrey, David L. (). A Dictionary of Biblical Tradition in English Literature (în engleză). Wm. B. Eerdmans Publishing. p. 673. ISBN 9780802836342. 

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • John L. Allen, Opus Dei: An Objective Look Behind the Myths and Reality of the Most Controversial Force in the Catholic Church, Doubleday, 2007.
  • Karel C.Innemée: Cilicium în: Walter Kasper (ed.): Lexikon für Theologie und Kirche vol 2, Editura Herder, Freiburg im Breisgau 1994, col. 1200-1201.

Legături externe.[modificare | modificare sursă]