Ciclonul Nargis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imagine din satelit a ciclonului Nargis pe 1 mai 2008

Ciclonul Nargis a fost unul dintre cele mai distructive cicloane tropicale din istoria recentă a omenirii. Acesta a lovit sudul statului Myanmar pe 2 mai 2008. Rafalele de vânt care au ajuns la 240 km/h, au măturat construcțiile, lăsând în urmă 2,4 milioane de sinistrați. Dezastrul s-a soldat cu 140.000 de morți și dispăruți, dar există supoziția că numărul victimelor a crescut din cauza lipsei de hrană, apă și îngrijire medicală. Aceasta din cauză că autoritățile au refuzat accesul asistenților umanitari în zonele calamitate.[1] Abia după trei săptămâni, sub presiunea internațională, autoritățile au devenit mai cooperante.

Ruta ciclonului[modificare | modificare sursă]

Ruta ciclonului Nargis

Pe 28 aprilie, meteorologii au clasificat o furtună tropicală formată în golful Bengal ca un uragan.[2] În acel moment, Nargis încă nu se afla în mișcare, la peste 750 km distanță de coasta Indiei. Când ciclonul a pornit spre nord, meteorologii au determinat că acesta va ajunge în Bangladesh sau în India.[2] Pe 1 mai, Nargis s-a intensificat, iar pe 2 mai deja viteza vântului crescuse până la 215 km/h.[2] Ciclonul a ajuns în Myanmar și s-a dezintegrat treptat pe măsură ce înainta spre uscat.

Impact[modificare | modificare sursă]

Efectele ciclonului Nargis într-un sat din delta râului Irrawaddy

Ciclonul Nargis a făcut aproximativ 80.000 de morți numai la Labutta, localitate din sud-vestul Myanmarului.[3] Multe dintre cele 63 de sate care înconjoară Labutta au fost devastate.[3] Suprafețe întregi din delta râului Irrawaddy au fost acoperite de ape.[3] La Bogalay, ciclonul Nargis a distrus 95% din locuințele orașului, lăsând în urmă mai mult de 10.000 de morți.[4]

În regiunile Irrawaddy, Rangoon, Bago, Karen și Mon, autoritățile au decretat starea de dezastru.[5]

Conform unui raport al ONU, ciclonul Nargis a distrus 800.000 de case, 75% din echipamentele sanitare și 4.000 de școli, iar ajutoarele acordate sinistraților și cele pentru reconstrucții se ridică la suma de 1 miliard de dolari.[6]

Reacții[modificare | modificare sursă]

Ajutoarele trimise de guvernele străine au întârziat să ajungă în zonele afectate, din cauza temerilor juntei militare că prezența străinilor ar putea să producă instabilitate politică.[7] Într-un comunicat dat de ministerul de externe birmanez se specifică faptul că Birmania acceptă ajutoare în bani sau bunuri, însă este reticentă la prezența echipelor de salvare și a presei străine pe teritoriul țării.[7] Același comunicat susține că forțele armate birmaneze se străduiesc să distribuie ajutoarele pe cont propriu, fără ajutor străin.[7] Însă potrivit experților ONU, Myanmarul nu deținea la momentul respectiv logistica necesară pentru a face față unui astfel de dezastru.[7] Soția președintelui american de atunci, Laura Bush, a acuzat regimul din Myanmar că nu a avertizat populația în legătură cu ciclonul Nargis.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ciclonul Nargis
  1. ^ „Ciclonul Nargis din Birmania: '10.000 de victime'. BBC. . 
  2. ^ a b c „FURIA NATURII: Cele mai devastatoare uragane din istorie”. 9AM. . 
  3. ^ a b c Alina Neagu, D. Mihai (). „Un responsabil din Myanmar susține că ciclonul Nargis a ucis 80.000 de persoane numai într-o localitate”. HotNews.ro. 
  4. ^ Corina Andriuță (). „Ciclonul Nargis a șters de pe fața pământului un întreg oraș”. Jurnalul Național. 
  5. ^ „Birmania: un ciclon tropical face sute de victime”. BBC. . 
  6. ^ Valentin Vioreanu (). „Ciclonul din Birmania costă 1 miliard de dolari”. Capital. 
  7. ^ a b c d „Myanmar. Ciclonul Nargis a omorât 22.000 de oameni. Indiferența autorităților ar putea omorî 500.000”. Antena 3. . 
  8. ^ Simona Josan (). „Consecințele ciclonului Nargis ar putea fi mai grave decât cele ale valului seismic din 2004”. Mediafax. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]