Christophe Joseph Marie Dabiré

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Christophe Joseph Marie Dabiré
Date personale
Născut (75 de ani) Modificați la Wikidata
French Upper Volta⁠(d) Modificați la Wikidata
Cetățenie Burkina Faso Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Prime Minister of Burkina Faso[*][[Prime Minister of Burkina Faso |​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1][2]
Precedat dePaul Kaba Thieba[*][[Paul Kaba Thieba (Burkinabé politician and economist)|​]]
Succedat deLassina Zerbo

Partid politicCDP
Alma materUniversity of Lomé[*]
Universitatea din Bordeaux
Universitatea Lille[*]
Prezență online

Christophe Joseph Marie Dabiré (n. , French Upper Volta⁠(d)) este un politician burkinabez care a ocupat funcția de prim-ministru din Burkina Faso începând cu 24 ianuarie 2019 până la 10 decembrie 2021. El a fost numit în funcția de prim-ministru de președintele Roch Marc Christian Kaboré în urma demisiei lui Paul Kaba Thieba și a cabinetului său. Dabiré a reprezentat anterior Burkina Faso la Uniunea Economică și Monetară din Africa de Vest și a continuat să ocupe funcția ca ministru sub fostul președinte Blaise Compaoré din 1994 până în 1996, Kaboré deținând funcția de prim-ministru.[3][4]

Pe 8 decembrie 2021, președintele Roch Marc Christian Kaboré a încetat funcțiile primului său Christophe Marie Joseph Dabiré, autorul unei „scrisori de demisie”, rezultând automat în cea a întregului guvern.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Dabiré a lucrat sub conducerea lui Thomas Sankara în calitate de director de studii și proiecte la Ministerul Economiei și Planificării din 1984 până în 1988, când a devenit director general de cooperare la același minister. A deținut această funcție până în 1992.[4]

În 1992, Dabiré a condus Departamentul Sănătății, până în 1997, când a devenit responsabil pentru Departamentul de învățământ secundar, învățământ superior și cercetare științifică din Burkina Faso, funcție pe care o va ocupa până în 2000. În acea perioadă, a fost membru în Adunarea Națională din Burkina Faso din partea partidului Congresul pentru Democrație și Progres. După ce a fost reales în Adunarea Națională în 2002, Dabiré a îndeplinit încă un mandat de cinci ani, care a expirat în 2007.[4][3] El a fost numit în funcția de prim-ministru la 21 ianuarie 2019 și a preluat funcția trei zile mai târziu.

Pe 8 decembrie 2021, președintele Roch Marc Christian Kaboré a încetat funcțiile primului său Christophe Marie Joseph Dabiré, autorul unei „scrisori de demisie”, rezultând automat în cea a întregului guvern.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.france24.com/en/africa/20211208-burkina-faso-pm-dabire-ousted-following-protests-over-jihadist-violence, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.indiatoday.in/world/story/burkina-faso-pm-christophe-joseph-marie-dabire-fired-amid-growing-violence-1886203-2021-12-10, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b AfricaNews (). „Burkina Faso: Christophe Joseph Marie Dabiré is new PM”. Africanews (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ a b c „La biographie du nouveau chef du gouvernement, Son Excellence Christophe Joseph Marie DABIRE - Bienvenue sur le site Officiel du Premier Ministère du Burkina Faso”. www.gouvernement.gov.bf. Accesat în .