Uniunea Creștin-Democrată (Germania)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Christlich Demokratische Union Deutschlands
CDU logo
CDU logo
AbreviereCDU  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteFriedrich Merz
Date
Înființat1945
SediuKlingelhöferstraße 8
10785 Berlin
Informații
Ideologie oficialăCreștin-democrație, Conservatorism, Liberalism economic
Afiliere internaționalăInternaționala Centrist-Democrată
Afiliere europeanăPartidul Popular European
Culori oficialeNegru, Portocaliu
Prezență online
www.cdu.de

Uniunea Creștin-Democrată (în germană: Christlich Demokratische Union Deutschlands sau CDU, citit țe-de-u) este un partid politic din Germania. Cuvântul „Uniune” din numele partidului se referă la uniunea dintre membrii partidului indiferent de religia lor (catolică, evanghelică etc.). CDU a fost până în 2021 cel mai mare partid din Germania, un partid conservator cu orientare de centru-dreapta. Este afiliat Internaționalei Centrist-Democrate.

A nu se confunda cu fostul partid CDU din Est (din fosta RDG), scris în germană cu cratimă: Christlich-Demokratische Union Deutschlands.

CDU desfășoară activități politice în toată Germania cu excepția landului Bavaria. Partidul bavarez corespunzător de centru-dreapta este Christlich-Soziale Union in Bayern sau CSU (Uniunea Creștin-Socială din Bavaria). Aceste două partide cooperează strâns la nivel federal precum și în Bundestag, unde împreună formează fracțiunea parlamentară CDU/CSU, numită "die Union" (Uniunea) sau și "die christliche Union" (Uniunea creștină).

Conform unui studiu realizat în 2005 de Universitatea Berlin (vezi wiki.de), 51 % din membrii CDU/CSU sunt de confesiune catolică, 33 % sunt luterani (evanghelici), iar 15,7 % nu aparțin nici unei biserici. Circa 10 % din populația musulmană cu drept de vot sunt orientați către CDU/CSU. Din totalul de 247 de parlamentari creștin-democrați ai celui de-al XV-lea Bundestag (ales în 2002), 143 s-au declarat catolici (57,89 %), 95 evanghelici (38,46 %), 8 nu au făcut precizări, iar unul s-a declarat fără confesiune. Pentru amănunte vezi: Pagina Bundestag-ului Arhivat în , la Wayback Machine.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Președinți ai Germaniei din partea CDU:

Cancelari federali din partea CDU:

Alte personalități politice:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]