Christian Kern

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Christian Kern
Christian Kern 2016 (portrait).jpg
Date personale
Născut (52 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Viena, Austria[2][3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Eveline Steinberger-Kern[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Consiliul Național al Austriei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Circumscripția Bundeswahlvorschlag[*]
Al 13-lea Cancelar federal al Austriei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Werner Faymann
Succedat de Sebastian Kurz

Premii Medalia Marietta și Friedrich Torberg[*] ()
Partid politic Partidul Social-Democrat Austriac
Alma mater Universitatea din Viena[1]
Universitatea din Viena[2]
Prezență online

Christian Kern (n. ,[2][3] Viena, Austria[2][3]) este un politician social-democrat austriac, cancelar federal al Austriei și președinte al partidului SPÖ.

De profesiune ziarist, a deținut în mijlocul anilor 1990 funcția de purtător de cuvânt al grupului parlamentar social-democrat, iar ulterior a devenit director în compania de electricitate Verbund AG din Austria. În anul 2010 a fost numit președintele Companiei de stat ÖBB a Căilor Ferate Federale din țara sa, din anul 2014 deținând și funcția de președinte al Companiilor Europene de Căi Ferate și Infrastructuri. În 2016 în urma demisiei lui Werner Faymann din funcția de lider al partidului social democrat si cancelar, Kern a fost ales de partid în locul acestuia. El a depus jurământul în calitatea de cancelar al Austriei la 17 mai 2016, continuând „marea coaliție” cu formațiunea conservatoare Partidul Poporului ÖVP, dar promițând o „Nouă Tranzacție” care sa furnizeze mai multe locuri de muncă cu ajutorul reducerea birocrației și regulațiilor, pentru a mari partea lucrătorilor de rând în prosperitatea economică. Kern a criticat „elita politică austriacă” pentru obsesia ei de putere și neglijarea unei agende politice legate de viitorul țării.

Kern s-a născut la Viena și a crescut în cartierul muncitoresc Simmering, ca fiu al unui electrician si al unei secretare. A studiat ziaristica și comunicațiile la Universitatea din Viena, iar mai târziu studii de management la universitatea din St. Gallen. Și-a început cariera în 1989 ca gazetar în domeniul economic, scriind pentru „Wirtschaftpressedienst” și magazinul austriac de business „Option”. În 1991 a fost angajat la Cancelaria Federala a Austriei ca asistent al subsecretarului pentru serviciile civile, Peter Kostelka. Când în 1994 Kostelka a devenit șeful grupului parlamentar social democrat, Kern a rămas seful sau de birou și purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare.

În 1997 Kern s-a angajat la cea mai mare companie de electricitate din țară,Verbund AG, ca responsabil pentru marketing și vânzări. În 2007 a fost numit director responsabil cu legături comerciale cu străinătatea, cu investițiile și rețelele de transmisiune de înaltă tensiune.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mag. CHRISTIAN KERN (în germană), accesat în  
  2. ^ a b c d e Lebenslauf Christian Kern (în germană), Federal Chancellery of Austria[*], accesat în   Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "2cf9f3d09864834b6493cf4eb19e44f5" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
  3. ^ a b c d Christian Kern (în germană), Partidul Social-Democrat Austriac, accesat în