FC Chindia Târgoviște

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Chindia Targoviște)
Pentru echipa fondată în 1950, vedeți FCM Târgoviște.
Chindia Târgoviște
Informații generale
Nume completAsociația Fotbal Club Chindia Târgoviște[1]
Data fondării11 august 2010; acum 13 ani (2010-08-11)
Culori        
StadionEugen Popescu
(8.400 de locuri)
CampionatLiga a II-a
ProprietarPrimăria Târgoviște
PreședinteGabriel Boriga
AntrenorDiego Longo[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Palmares
NaționalLiga a II-a (1)
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a II-a 2023-2024

Asociația Fotbal Club Chindia Târgoviște, cunoscut sub numele de Chindia Târgoviște, pe scurt Chindia, este un club profesionist de fotbal din Târgoviște, județul Dâmbovița, România, care evoluează în prezent în Liga a II-a.

Fondat pe de fostul fotbalist român, Gheorghe Popescu, în asociere cu fostul arbitru internațional, Ion Crăciunescu, și Municipiul Târgoviște, FC Chindia a dorit să fie din primii ani un proiect pe termen lung, un model de profesionalism și un club de fotbal viabil pentru oraș.[2]

Clubul a fost numit după Turnul Chindia, un turn construit pe vremea prințului Vlad Țepeș, situat lângă stadion și parte a ansamblului de monumente Curtea Domnească. Monumentul este un simbol al orașului și al fenomenului fotbalistic, echipa fiind de cele mai multe ori asociată cu acesta, fie prin numele său (Chindia), fie atunci când echipa este denumită generic „echipa situată sub Turnul Chindia”.

Chiar dacă nu este clubul original al orașului și nu deține palmaresul vechii echipe (FCM Târgoviște), clubul se bucură de sprijinul fanilor locali, care îl consideră a fi principalul club al orașului și succesorul (cel puțin sentimental) al istoriei fotbalului sub Turnul Chindia, o istorie care începe demult, în 1948. Cu toate acestea, pe lângă contribuția fanilor, clubul propriu-zis are și câteva elemente care îl leagă de clubul original, precum culorile (roșu și albastru), numele „Chindia”, folosit și de primul club între 1996 și 2003 (nume care este cel mai iubit de fani) și sigla, care este de fapt sigla folosită în aceeași perioadă, menționând că vechiul text C.F. Chindia a fost înlocuit cu unul nou, adecvat numelui noului club A.F.C. Chindia.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primii ani (2010-2019)[modificare | modificare sursă]

Gheorghe Popescu, unul dintre fondatorii "Noii Chindii".

Pe 11 august 2010,[4] după despărțirea dintre Ghiorghi Zotic, proprietarul clubului FCM Târgoviște, și Municipiul Târgoviște și suporteri, Municipalitatea, împreună cu fostul fotbalist Gheorghe Popescu, și în asociere cu fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu, au înființat un nou club de fotbal numit FC Chindia.[3] Clubul a fost la început o academie de fotbal, asemănătoare cu modelul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi din cadrul clubului FCV Farul Constanța (din 2019 până în prezent).

După un singur sezon, clubul a promovat în Liga a II-a, dar după un loc șapte la sfârșitul ediției 2011–12 a retrogradat în Liga a III-a. Această retrogradare a creat tensiuni în interiorul clubului, Gheorghe Popescu și Ion Crăciunescu părăsind proiectul. Deținut de Municipiul Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, Chindia a revenit în al doilea eșalon după două sezoane, condus de pe bancă de profesorul Nicolae Croitoru. După a doua promovare în Liga a II-a, Chindia a devenit o echipă mai omogenă, formată în mare parte din jucători locali, ca în vremurile anterioare de succes (sfârșitul anilor 1970, începutul anilor 1980 și mijlocul anilor 1990). „Micul Ajax” a obținut locul al treilea, apoi locul al cincilea, înainte de a rata promovarea după un play-off de promovare/menținere cu FC Voluntari, la sfârșitul sezonului 2017–18.

Superliga României (2019-2023)[modificare | modificare sursă]

În sezonul 2018-2019, Chindia a reușit să își asigure promovarea în prima ligă cu o etapă înaintea încheierii campionatului, prin victoria cu Luceafărul Oradea. În primul sezon în Superliga României, echipa a trebuit să-și joace meciurile pe teren propriu pe stadionul Ilie Oană din Ploiești, deoarece cel din Târgoviște era impropriu desfășurării jocurilor în primul eșalon. Condusă în continuare de Viorel Moldovan, cel care obținuse promovarea, Chindia a terminat sezonul regulat pe locul 10, la 3 puncte deasupra locului 12 (de baraj) și locului 13 (de retrogradare directă). Play-outul a adus însă rezultate deosebit de slabe, Chindia reușind doar 3 victorii din 12 meciuri în fața contracandidatelor la evitarea retrogradării și a terminat campionatul pe ultimul loc, în ciuda schimbării lui Moldovan cu Emil Săndoi pe banca tehnică. Șansa Chindiei a constat în decizia forurilor organizatoare ale competițiilor de a mări numărul echipelor din Superliga României, în condițiile în care pandemia de COVID-19 din acel an a făcut să nu se poată disputa toate meciurile. Astfel, Chindia a primit șansa unui baraj tur-retur cu echipa de pe locul 3 din Liga a II-a, CS Mioveni, baraj pe care l-a câștigat cu scorul general de 3–1, ceea ce a făcut ca echipa să joace un nou sezon în primul eșalon.

Sezonul următor este unul și mai reușit pentru club, echipa ratând de puțin accederea în play-off, în ultima etapă a sezonului regular. În play-out, echipa a pierdut doar un meci din 9 disputate și termină pe primul loc, loc ce îi asigura prezența în barajul pentru UEFA Europa Conference League 2021-2022, o potențială participare în cupele europene pentru club. Însă, echipa a pierdut semifinala contra echipei Viitorul Constanța cu 2-3, încheind totuși cel mai bun sezon din istoria clubului.[5]

Timp de 4 sezoane pe care le-a disputat în prima ligă (2019-2020, 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023), Chindia a fost nevoită să joace meciurile considerate "acasă" pe terenuri străine, uneori chiar pe terenul adversarelor directe, stadionul Eugen Popescu fiind în reconstrucție.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Parcursul competițional[modificare | modificare sursă]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Cu o capacitate de aproximativ 8.400 de locuri, toate pe scaune, stadionul Eugen Popescu găzduiește meciurile de fotbal ale echipei Chindia Târgoviște. Stadionul a fost reconstruit în perioada iulie 2019 - mai 2023 și inaugurat pe 19 mai 2023. Are în dotare o instalație de nocturnă cu tehnologie led, tribune acoperite, gazon natural cu instalație de degivrare, acces prin turnicheți, supraveghere video și 2 tabele multimedia. Stadionul dispune de o parcare proprie cu aproximativ 350 de locuri.

Suporteri[modificare | modificare sursă]

Chindia Târgoviște are un important grup de susținători în oraș și, de asemenea, în județul Dâmbovița, majoritatea dintre aceștia fiind susținătorii din trecut ai FCM Târgoviște. Facțiunea ultras Chindia este cunoscută sub numele de ‘’Iubim Chindia’’ si Cavalerii Cetății.[6]

Rivalități[modificare | modificare sursă]

Chindia nu are multe rivalități importante, totuși, una locală între vechiul FCM și Flacăra Moreni s-a născut înainte de 1989, când clubul din Moreni a avut sprijinul regimului comunist. Meciuri tensionate și chiar incidente au fost observate de-a lungul timpului și în meciurile cu Petrolul Ploiești și, chiar dacă între cele două cluburi nu este o rivalitate acerbă, suporterii nu sunt foarte prietenoși între ei.[6]

O rivalitate neobișnuită a apărut, de asemenea, între 2010 și 2015, când, cu ocazia a șase meciuri, Chindia a jucat împotriva vechii echipe, FCM Târgoviște, primul club al orașului, mutat la Șotânga la acea vreme. Această întâlnire a fost similară cu derby-uri precum ASU Politehnica Timișoara vs ACS Poli Timișoara sau CS Universitatea Craiova vs FC U Craiova 1948, entități care afirmă că sunt succesorii acelorași echipe.[7]

Jucători[modificare | modificare sursă]

La .
Nr. Poziție Jucător
România M Alberto Călin⁠(d)
Coasta de Fildeș   Ricky Gneba⁠(d)
Gambia   Mustapha Jah⁠(d)
Italia M Roberto Romeo⁠(d)
Bulgaria A Țvetelin Ciunciukov⁠(d)
România F Florin Plămadă
Elveția M Matteo Fedele
România A Robert Moldoveanu
România P Iustin Popescu⁠(d)
România A Mihai Voduț
România A Cătălin Golofca
România A Gabriel Dodoi⁠(d)
România A Andrei Marc
Nr. Poziție Jucător
România A Andrei Blejdea⁠(d)
Haiti M Mikaël Cantave⁠(d)
România F Alexandru Gîț⁠(d)
România F Cornel Dinu
România M Andrei Dragoș Șerban⁠(d)
România A Cristian Cherchez
România M Marian Cristinel Șerban⁠(d)
Franța A Richard Sila⁠(d)
Franța   Nasser Chamed
Albania F Simos Roumpoulakos⁠(d)
România F Adrian Ioniță⁠(d)
România M Răzvan Matiș⁠(d)


Foști antrenori[modificare | modificare sursă]


Conducerea tehnică[modificare | modificare sursă]

[8]Lista actualizată la data de 09.03.2024

Role Name
Director tehnic Italia Renzo Rossi
Antrenor principal Italia Diego Longo
Antrenor secund Italia Amedeo Di Latte
Antrenor cu portarii Italia Andrea Cardinale
Analist video Italia Pablo de Lucas

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Federația Română de Fotbal - FC Chindia Târgoviște
  2. ^ „Dezvăluiri surprinzătoare despre colaborarea cu Gică Popescu: "Nu mi-a dat banii. Îmi pare rău că am pierdut prietenia cu el", Telekomsport, , accesat în  
  3. ^ a b „Fotbalul din Turnul Chindiei, de la berile cu Dobrin până la "FCSB vs. Steaua" în variantă dâmbovițeană” [Football from Chindia Tower, from the beers drunk with Dobrin to "FCSB vs. Steaua" in Dâmbovița alternative]. theplaymaker.ro. Accesat în . 
  4. ^ „ASOCIATIA "FOTBAL CLUB CHINDIA TARGOVISTE". firme.info. Accesat în . 
  5. ^ „Chindia Târgoviște – Viitorul 2-3! Dobrogenii, calificați în finala pentru Conference League. Echipa lui Gică Hagi va juca barajul cu Sepsi”. . Accesat în . 
  6. ^ a b "Lupii Galbeni" au furat steagul "Cavalerilor Cetății"! Filmul unui scenariu spectaculos, care a făcut înconjurul țării”. sportimpact.ro. Accesat în . 
  7. ^ „DERBY-UL MARILOR ORGOLII FCM Târgoviște – Chindia Târgoviște. Astăzi, ora 17:00, stadion Academia "Ghiorghi Zotic". ziardambovita.ro. Accesat în . 
  8. ^ „AFC Chindia Târgoviște - Profilul clubului”. www.transfermarkt.ro. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Istoria fotbalului târgoviștean, Neculae Alexandru Boriga, Gabriel Florin Boriga, Editura Bibliotheca, 2015, ISBN 9789737129970

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Arhivat în , la Wayback Machine.