Chișcăreni, Sîngerei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Chișcăreni (dezambiguizare).
Chișcăreni
—  Sat  —
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Chișcăreni se află în Moldova
Chișcăreni
Chișcăreni
Chișcăreni (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°33′24″N 28°00′27″E ({{PAGENAME}}) / 47.5566666667°N 28.0075°E

Țară Republica Moldova
RaionSîngerei
ComunăChișcăreni
Atestare6 martie 1560

Populație (2004)
 - Total4.279 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-6216
Prefix telefonic262

Prezență online

Chișcăreni este un sat reședință de comună din raionul Sîngerei, Republica Moldova. Comuna include satele Chișcăreni, Slobozia Chișcăreni și Nicolaevca. Localitatea Chișcăreni este situată într-o regiune pitorească lângă drumul național Brest-Odesa, pe malurile râului Ciulucul de Mijloc, la 110 km de Chișinău, 28 km de Bălți și 25 km de centrul raional - Sîngerei. Suprafața terenului comunei Chișcăreni este de peste 8.000 hectare. Cartografic e poziționat la intersecția coordonatelor geografice: 47°34΄ lat. N, 28°01΄ long. E și are suprafața – 5,95 km2.

Până la 9 ianuarie 1956 satul a fost centru administrativ al defunctului raion Chișcăreni.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Satul Chișcăreni a fost atestat documentar la 6 martie 1560. Dar istoria adevărată a localității începe  din vremuri mult  mai vechi  În documentele  de arhivă este atestat  cu denumirea de Zimbruani, denumire pe care a purtat-o  mai multe secole, actuala denumire a apărut în documente prin secolul XVII. De fapt este vorba de contopirea a două localități situate nu departe una de alta.

Primii boieri au apărut pe acest meleag încă până la încoronarea lui Ștefan cel Mare. Cercetatorul Vladimir Nicu, autorul îndrumarului bibliografic în două volume «Localitațile Moldovei în documente și cărți vechi », scrie despre Chișcăreni: «Sat vechi, apărut pe moșie boierească cu o denumire și mai veche: Zimbraoani și Chișcani. La 6 martie 1560 Alexandru Voievod, domnul Moldovei, întărește proprietatea lui Frimu, Ignat și Simion asupra unei părți de moșie din satul Zimbraoani de pe Ciulucul de Mijloc, ce au cumpărat-o de la Ion, feciorul lui Ivancu, care avusese drepturi de la Ștefan Vodă cel Bătrân, rămase lui de la moșul său”.

Pe parcursul secolelor localitatea a cunoscut perioade  de înflorire și perioade de declin, cauzate de secete și boli. Pe timpuri  bunăstarea  unui sat era socotită  după aspectul bisericii din sat și dacă avea școală.

Despre  felul cum au stat lucrurile  în localitatea noastră s-au păstrat foarte puține  mărturii. Pe la mijlocul secolului XIX moșiile satului sînt în stăpînirea boierului Nicolae Casso, numit în popor Cașu, un om de o vastă erudiție și cultură.

Pe acele vremuri centrul cultural al satului era biserica din sat, situată pe teritoriul actualului  magazin de produse alimentare.

Biserica era de lemn și a funcționat pînă la deschiderea actualei biserici, adică pînă la 1909. Prima școală a fost deschisă de Nicolae Casso pe la 1868, pe lîngă biserica din sat. Prima bibliotecă în sat de asemenea a fost  deschisă de N.Casso pe la 1890 și funcționa pe lângă biserică. Din civilizația boierului a rămas ca martor doar movila din preajma actualei școli. Clădirile auxiliare ale școlii ruse de pe timpuri, tot ca școală funcționaseră, dar nu dispunem  de date cînd au fost deschise. A mai rămas și denumirea mahalalei de “Grădina Boierească” unde pe teritoriul actualei școli a fost “Conacul  Boieresc”,devastat la 1918 în urma evenimentelor de pe atunci. Perioada de la 1920-1940  a fost una din perioadele de înflorire a satului. Consătenii noștri au fost participanți la acele evenimente fiind înrolați în armata țarului. Mulți dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Țăranii primesc pământ în proprietate. Școala din sat  este una primară, pe parcursul anilor devine una  generală, adică pînă la 7 clase. Din sat pleacă la studii primii copii printre care a fost Andronic Vasilie. Anul 1940 au loc primele deportări și este arestat directorul școlii de pe atunci  dl.Gheorghianu și cetățeanul  Buliga. În anii războiului o parte din săteni sînt înrolați în armata română, altă parte în armata rusă. Mulți din ei nu s-au mai întors.

Anul 1944 prezintă un nou val de deportări pe motive politice și secetă care a făcut răvajii și la noi în sat.

Anul 1949, 06 iulie – se manifestă printr-un nou val de deportări. Circa 30 de familii au fost rupte de la vatra satului și duse în înghețata Siberie, de unde au revenit acasă foarte puține familii.

Istoria de mai departe a satului (anii 50-90) a  fost caracteristică majorității localităților prin colectivizarea gospodăriilor, construcția socialismului și cea a comunismului ca mai apoi să ne prăbușim la fundul prăpastiei, de unde nu se știe  cine și când  ne va sălva.

Pînă în 1956 Chișcăreni a fost centrul raional și totodată centru religios, economic, cultural, educativ pentru satele din jur.

Aspecte importante din viața comunei[modificare | modificare sursă]

În satul Chișcăreni, biserica (Sf. Nicolae) a funcționat tot timpul, sub diferite regimuri. Locuitorii satelor din împrejurimi veneau la biserica din Chișcăreni.

Piața din Chișcăreni a funcționat din cele mai vechi timpuri și funcționează și în prezent. De fapt sunt două piețe, una de animale și de cereale, cealaltă de mărfui industriale și alimentare. Ambele sînt cunoscute în mai multe raioane ale republicii.

La Chișcăreni au loc festivaluri de rang raional, cu participarea unor ansambluri de muzică populară, teatre populare și colective cu titlul Model.

În Chișcăreni există un liceu (fosta școală medie) și un internat pentru elevii din alte localități.

La Chișcăreni a fost implementat proiectul pilot de energie regenerativă din deșeuri agricole. De exemplu, încălzirea în clădirea Liceului cu trei etaje și în clădirea gimnaziului.

Cel mai important agent economic este compania Roșiori-Lux SRL, condusă de Nicolae Moraru, unul dintre cei mai buni specialiști agricoli din republică. Roșiori-Lux are relații de parteneriat cu companii din Polonia, Ungaria, România, Rusia și Ucraina. Calitatea managementului asigură menținerea fondurilor fixe, calitatea deosebită a culturilor, a livezilor de meri (dotate cu un sistem de irigații prin picurare), a plantațiilor de pepene verde (unde se aplică metode speciale sub folie) etc.

Primăria Chișcăreni dispune de un post de radio local, cu emisiuni zilnice și care contribuie la dezvoltarea comunitară.

La Chișcăreni activează numeroși sportivi judocani, care au obținut rezultate remarcabile în competiții europene. Printre aceștia se numără și campionii europeni Veaceslav Manole, Sergiu Oșlobanu, Cristina Bușanu și Denis Gîncescu. Antrenor le este Iulian Piatcovschi, antrenor emerit al Republicii Moldova. Primăria comunei Chișcăreni a inițiat și ținut, timp de câțiva ani, o competiție internațională de judo coordonată de antrenorul Piatcovschi.

În localitate funcționează un bancomat și se află filiala unei bănci, unde se efectuează și schimb valutar.

Repere turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica Sf. Nicolae din Chișcăreni a fost construită timp de 14 ani și sfințită la 22 mai 1909. Cu prilejul centenarului, edificiul a trecut prin renovare amplă. Construcția este impunătoare, de tip catedrală. Are icoane interioare pe lemn foarte prețioase, provenite din biserica veche, de lemn (din 1782), care a existat înainte de construirea acestei biserici. Are iconostas aurit foarte frumos. Parohul bisericii, Gheorghe Lungu, se bucură de stima și încrederea enoriașilor și participă la soluționarea oricăror probleme de interes comunitar. A fost inițiatorul instalării pe locul bisericii de lemn a unei răstigniri, construcție din piatră de Cosăuți.

Movila lui Casso. Este un element al fostului conac boieresc și al parcului aferent. Nicolae Casso a fost o personalitate de o cultură vastă și o înțelepciune excepțională. I se spunea "filozoful din Chișcăreni". Pe locul unde se află clădirile liceului, gimnaziului și punctul de vinificație se afla grădina boierească a boierului "Cașu" (cum îi ziceau localnicii). Fiind mare bibliofil, colecționar de carte, a întemeiat o bibliotecă bogată și o galerie de picturi de valoare deosebită. Potrivit unei legende, boierul Casso i-a reproșat odată soției sale, Smaranda: "Smarando, tu preferi să aduni diamante, eu însă am să ridic lîngă conac o movilă. Diamantele-s trecătoare, iar movila o să rămînă pururea în amintire".

Boierul Casso a construit două școli pe terenul "Grădinii boierești". Clădirile există și astăzi: școlile din cărămidă roșie. Una dintre ele va fi transformată în muzeu. Cealaltă au loc ședințele cercului de electronică al centrului de creație și agrement din Chișcăreni. În aceeași clădire își are sediul întreprinderea municipală Servcom-Chișcăreni.

Gospodăria piscicolă: iazuri cu o suprafață totală de 110 hectare. 12 iazuri se află la bilanțul primăriei și sînt date în arendă pentru piscicultură.

Ocolul silvic: cu păduri de suprafață mare, cu impunătorul deal al Rediului, care pare fragment de munte carpatin. Este creată o rezervație de fazani cu locuri frumos amenajate. Fauna pădurilor cuprinde mistreți, vulpi, căprioare, iepuri. Locurile sunt pitorești, la marginea zonei păduroase sunt lacuri cu lebede. Ocolul silvic dispune de "Casa Vînătorului", clădire cu două etaje, loc de cazare și odihnă. Lîngă această casă sînt construite foișoare, locuri pentru frigărui.

Tabăra de odihnă (renovată) se află într-un crîng de nuci, în apropierea unui lac. Este prevăzută cu foișoare, un stadion și mult spațiu verde.

Comuna Chișcăreni are mulți meșteri populari, care țes covoare, brodează, prelucrează lemnul, împletesc în lozie, prelucrează tabla.

Cămin cultural Arhivat în , la Wayback Machine. (renovat): activează șapte grupuri artistice, dintre care patru au titlul Model .

Gospodăria țărănească Vasile Turtureanu: crește prepelițe, comercializează ouă de prepelițe și carne de prepeliță.

Apicultură. Mai multe familii de prisăcari Soții Iurie și Mariana Turtureanu preconizează construcția unui muzeu al albinăritului.

Sport[modificare | modificare sursă]

În localitate activează clubul de fotbal FC Spicul Chișcăreni, care din sezonul 2015-2016 evoluează în Divizia „A”, eșalonul secund al fotbalului moldovenesc.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Născuți în Chișcăreni[modificare | modificare sursă]

 • Iacob Popovici (n. 1939), fost Ministrul Învățămîntului al RM.
 • Petru Patron (n. 1935), doctor habilitat în științe agricole, membru corespondent al AȘRM.
 • Ion Paladi (n. 1984), interpret de muzică populară
 • Sergiu Oșlobanu (n. 1986), jucător de sambo moldovean
 • Gheorghe Șușu, doctor în științe agricole, profesor la Universitatea Agrară din Chișinău
 • Tudor Patron, actor

Localnici de onoare[modificare | modificare sursă]

 • Ion Cioina, întreprinzător din Chișinău
 • Gheorghe Ursachi, fost director al Moldtelecom SA
 • Nicolae Moraru, directorul companiei Roșiori-Lux SRL
 • Mihai Zadnipru
 • Anișoara Plăcinta (Prisacari), interpretă de muzică populară

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Tudor Țopa//Chiscareni/Localitățile Republicii Moldova, vol.3, pp.550-561, 2001

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]