Cheresig, Bihor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheresig
—  sat  —
Cheresig se află în România
Cheresig
Cheresig
Cheresig (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°02′17″N 21°41′06″E ({{PAGENAME}}) / 47.03806°N 21.68500°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Bihor
ComunăToboliu

Prima atestare1291

Populație (2021)
 - Total1.125 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal417271

Prezență online

Cheresig este un sat în comuna Toboliu din județul Bihor, Crișana, România.

Descrierea donjonului[modificare | modificare sursă]

În această localitate se găsesc ruinele unui donjon romanic din cărămidă, în plan hexagonal, din sec. al XIII-lea - construit în 1242, imediat după marea invazie tătară, ca punct întărit si turn de observație.

Prima atestare documentară a turnului este datată 1289, pomenind de asediul regelui Ladislau Cumanul. De altfel aici a și fost ucis de către Roland Borșa, voievodul Transilvaniei, și frații săi.

În anul 1514 Laurențiu, unul dintre căpitanii lui Gheorghe Doja, pornește de aici, în fruntea a 30.000 de iobagi răsculați, spre Cetatea Oradea.

Donjonul este înconjurat de o ridicătură de pământ de formă trapezoidală, indicând existența unei fortificații gen val de pământ sau a unui zid înconjurător. Proprietarii donjonului sunt pomeniți începând cu anul 1289, când cetatea era în posesia lui Beke, din neamul Borșa. Mai târziu, în 1317, este amintit ca fiind în posesia regelui Carol Robert de Anjou. În 1390 a fost donată familiei Losonczi, iar șase ani mai târziu ajunge în mâinile familiei Csáky, care, cu mici întreruperi, a rămas proprietara domeniului până la sfârșitul Primului Război Mondial. Turnul avea inițial 5 nivele, despărțite între ele de planșee de grinzi de lemn.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]