Cetatea Bistriței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cetatea Bistriței
(sec. XVIII)
Elemente de fortificație ale cetății medievale Bistrița
Poziționare
Localitatemunicipiul Bistrița
JudețBistrița-Năsăud
Țara România
Edificare
Data finalizăriisec. XV - XVI
Clasificare
Cod LMIBN-II-a-A-01479
Cod RAN32401.166

Cetatea Bistriței datează din secolul XIII, fiind reclădită în perioada secolelor XV-XVI.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima Cetate Bistrița a fost construită pe dealul Cetății (dealul ˝Burg˝ la alt. 681m) în sec.XIII. fapt pus în evidență de sondajele arheologice din anii 1967 (Șt. Dănilă, în File de Istorie, 2, 1972, p. 70-77). Pe o podea a fost descoperită o monedă de la Ștefan al V-lea (1272), o rară ocazie în care datarea descoperirilor arheologice a fost posibilă cu precizie.

În anul 1464 orașul fortificat avea 18 turnuri și mata aparate de meșteșugarii orașului grupați în bresle. Fiecare breaslă avea în grijă un turn de apărare. În această perioadă Bistrița devine unul din cele mai importante orașe din Transilvania alaturi de Brașov, Sighișoara și Sibiu.

Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificații din Transilvania și a fost pe tot parcursul istoriei unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România, Siebenburgen.

Elementele de fortificație care au supraviețuit sunt clasate sub cod LMI BN-II-a-A-01479.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Otto Dahinten, Beiträge zur Baugeschichte det Stadt Bistritz, în Archiv des Vereins fűr Siebenbűrgische Landeskunde, Sibiu, 50, 1944, p. 313-452.
  • Paul Niedermeier, Dezvoltarea urbanistică și arhitectonică a unor orașe transilvănene din secolul al XII-lea pînă în secolul al XVI-lea, în Studii de istorie a naționalităților conlocuitoare din România și a înfrățirii lor cu națiunea română. Naționalitatea germană, București, 1976, p. 115-201.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]