Certosa di San Martino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Certosa di San Martino
Poziționare
Coordonate40°50′36″N 14°14′28″E ({{PAGENAME}}) / 40.84341°N 14.24113°E
LocalitateNapoli Modificați la Wikidata
Metropolitan city of Italycittà metropolitana di Napoli[*][[città metropolitana di Napoli (metropolitan city in Campania, Italy)|​]]
ȚaraItalia  Modificați la Wikidata
Adresalargo San Martino, 5 - Napoli[1]
Edificare
ArtistCosimo Fanzago[*][2]  Modificați la Wikidata
Stil artisticbaroc  Modificați la Wikidata
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial
Muzeul San Martino din Napoli cu fortăreaţa Sant'Elmo vizibilă în spatele ei.

Certosa di San Martino (în traducere Mănăstirea cartusiană a Sf. Martin) este un fost complex mănăstire, actualmente muzeu, în orașul Napoli din sudul Italiei. Alături de Castel Sant'Elmo care se află lângă ea, este reperul cel mai vizibil al orașului, fiind situat în vârful dealului Vomero care domină golful Napoli. Inițial mănăstire cartusiană, ea a fost finalizată și inaugurată sub domnia reginei Ioana I în 1368, fiind dedicată sfântului Martin de Tours. În prima jumătate a secolului al XVI-lea a fost extinsă. Mai târziu, în 1623, a fost extinsă iarăși și a devenit, sub conducerea arhitectului Cosimo Fanzago[3], structura care se poate vedea astăzi.

La începutul secolului al XIX-lea, în timpul ocupației franceze, mănăstirea a fost închisă și abandonată de către ordinul religios. Astăzi, clădirile găzduiesc un muzeu cu o colecție de artefacte din epoca spaniolă și a Bourbonilor, precum și o colecție de presepe - scena Nașterii Domnului - considerate a fi printre cele mai frumoase din lume.


Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ dati.beniculturali.it 
  2. ^ The Bourbons of Naples[*][[The Bourbons of Naples (2009 edition of the history by Harold Acton)|​]], p. 5  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Acton, Harold (). The Bourbons of Naples (1731-1825). London: Faber and Faber. p. 5. ISBN 9780571249015. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]