Century of Progress

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poster al 1933 Century of Progress World's Fair

A Century of Progress International Exposition (Expoziția internațională "Un secol de progress") a fost numele Expoziției Mondiale (engleză World's Fair), care s-a ținut în orașul Chicago în anii 1933 și 1934 pentru a marca aniversarea centenarului orașului. Tema expoziției a fost inovația tehnologică. Motto-ul său a fost, "Știința descoperă, industria aplică, omul adaptează" (conform originalului, "Science Finds, Industry Applies, Man Adapts"), iar simbolul său arhitectural a fost Sky Ride, un sistem de transport orientat perpendicular pe coasta lacului Michigan folosit pentru transportarea vizitatorilor dintr-un capăt la altul al expoziției.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Târgul și expoziția A Century of Progress au fost organizate ca o corporație non-profit înregistrată în statul Illinois Illinois în ianuarie 1928 cu scopul de a planifica și găzdui Expoziția mondială din Chicago în anul 1934. Locul desemnat a fost ales ca adiacent coastei lacului Michigan, situat între străzile a 12-a și a 39-a. Ocupând o suprafață de circa 1.7 km² (sau 427 de acri), respectiv o porțiune din parcul Burnham, expoziția Century of Progress a fost deschisă publicului la 27 mai 1933. [1]

În concordanță cu tema expoziției, inovația tehnologică, târgul a fost deschis la momentul când luminile sale au fost automat activate de detectarea razelor stelei Arcturus. Această stea a fost aleasă întrucât se află la o distanță de Pământ, exprimată în ani lumină, egală cu timpul scurs de la ultima expoziție universală organizată de orașul Chicago, World's Columbian Exposition, din anul 1893. [2] Razele stelei Arcturus, captate cu ajutorul unor celule fotoelectrice, de diverse observatoare astronomice, fuseseră transformate în curent electric care a activat startul expoziției.

Expoziții[modificare | modificare sursă]

Vedere panoramică a 1933 Century of Progress World's Fair

Succes[modificare | modificare sursă]

Inițial, târgul a fost programat să se încheie la 12 noiembrie 1933, dar datorită enormului succes avut, a fost redeschis anul următor, între 26 mai și 31 octombrie 1934. [3] Finanțarea s-a produs în special pe baza vinderii calității de membru, care permitarea achiziționarea unui anumit numă de intrări la un preț redus. Mai mult de $ 800.000 au fost colectați în acest fel, semnalând ieșirea țării din perioada Marii depresiuni economice.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Resurse[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Articole conexe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chicago and Suburbs 1939. WPA. . p. 105. 
  2. ^ „Century of Progress World's Fair, 1933–1934”. University of Illinois-Chicago. 2008-01. Accesat în 6 septembrie 2009.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ Rydell, Robert W. (), Century of Progress Exposition 

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Ibero-American Exposition of 1929
World Expositions
19331934
Succesor:
Brussels International