Centrul Spațial Kourou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta CS Kourou

Centrul Spațial de la Kourou, oficial Centrul spațial guyanez (în franceză Centre spatial guyanais) este un astroport francez și european (ESA). Portul spațial este amplasat în nord-estul Americii de Sud, în Guyana Franceză. Cosmodromul este situat pe coasta Atlanticului, pe o bandă de aproximativ 60 de km lungime și 20 km lățime între orașele Kourou și Sinnamary, la 50 km de capitala departamentală, Cayenne.

Agenția Spațială Europeană (ESA), agenția spațială franceză (CNES), precum și compania comercială Arianespace lansează nave din Kourou[1][2][3]. De asemenea astroportul este folosit de ESA pentru a livra mărfuri către Stația Spațială Internațională cu ajutorul navelor de transport automatizate.

Locația a fost aleasă în 1964 pentru a deveni viitorul astroport al Franței. În 1975, Franța a partajat CS Kourou cu ESA[4][5]. Lansări comerciale sunt efectuate, de asemenea, de către companii din afara Europei. ESA plătește două treimi din bugetul anual al astroportului și de asemenea finanțează modernizări în dezvoltarea lansatoarei Ariane.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „CNES at Europe's Spaceport”. European Space Agency. ESA. 
  2. ^ „ESA at Europe's Spaceport”. European Space Agency. ESA. 
  3. ^ „Arianespace at Europe's Spaceport”. European Space Agency. ESA. 
  4. ^ "Installation of the Guiana Space Center in French Guiana". Guiana Space Centre official website
  5. ^ "Europe's Spaceport". European Space Agency official website

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Centrul Spațial Kourou la Wikimedia Commons

Vezi și[modificare | modificare sursă]