Centrul Simon Wiesenthal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centrul Simon Wiesenthal
AbreviereSWC  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Fondator Marvin Hier[*][[Marvin Hier (rabin american)|​]]  Modificați la Wikidata
SediuLos Angeles
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Google+
canal YouTube
Numit după

Simon Wiesenthal

Site-ul

http://www.wiesenthal.com

Centrul Simon Wiesenthal

Centrul Simon Wiesenthal (abreviat adesea SWC), cu sediul în Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii, a fost înființată în 1977 și numit după vânătorul de naziști Simon Wiesenthal.[1] Conform programului, el este „o organizație internațională evreiască pentru drepturile omului, dedicată construirii unei lumi noi”. Printre misiunile centrului se numără lupta cu antisemitismul, cu ura rasială și cu terorismul, promovarea drepturilor omului și a demnității umane, solidaritatea cu statul Israel, apărarea securității evreilor din întreaga lume și predării lecțiilor Holocaustului pentru generațiile viitoare.[2]

Centrul este acreditat ca o organizație neguvernamentală (ONG) la Organizația Națiunilor Unite, UNESCO și Consiliul Europei.

Organizația își propune să promoveze toleranța și înțelegerea, prin implicare în comunitate, informare educațională și acțiune socială. Centrul colaborează strâns cu mai multe agenții publice și private, prin întâlniri cu demnitari aleși, cu funcționari guvernamentali americani și străini, cu diplomați și șefi de stat. Alte probleme de care se ocupă Centrul includ: urmărirea penală a criminalilor de război naziști, lupta împotriva rețelelor ODESA; educarea populației cu privire la Holocaustului, la toleranță și la situația din Orientul Mijlociu; monitorizarea acțiunile grupurilor extremiste, a organizațiilor neonaziste și a manifestărilor de ură pe Internet.

Nume și conducerea[modificare | modificare sursă]

Centrul Simon Wiesenthal din Los Angeles

Organizația este numită după Simon Wiesenthal, un supraviețuitor al lagărului de la Mauthausen, fost arhitect și evreu galițian care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei în Holocaust și s-a angajat mai târziu să-i vâneze pe naziști și să-i aducă în fața justiției. El a fondat și condus Centrul de Documentare Evreiască din Viena. Simon Wiesenthal nu a avut nicio legătură cu operațiunile sau activitățile SWC în afară de a-i da numele său.

SWC este condus de rabinul Marvin Hier, decan și fondator. Rabinul Abraham Cooper este decan asociat și rabinul Meyer May este director executiv. Organizația publică o revistă periodică intitulată Response.

Sedii[modificare | modificare sursă]

Sediul Centrului Simon Wiesenthal este în Los Angeles. Cu toate acestea, există și birouri internaționale situate în următoarele orașe: New York, Miami, Toronto, Ierusalim, Paris, Chicago și Buenos Aires.[3]

Prin intermediul birourilor naționale și internaționale Centrul se îngrijește de misiunea păstrării memoriei Holocaustului.

Căutarea criminalilor de război naziști[modificare | modificare sursă]

Efraim Zuroff, director al biroului Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, este coordonatorul activității de cercetare a crimelor de război naziste din întreaga lume pentru Centrul Wiesenthal și autorul Raportului Anual (începând din 2001) cu privire la investigarea și urmărirea penală a criminalilor de război naziști, care include o listă a celor mai căutați criminali de război naziști.

În noiembrie 2005, Centrul Simon Wiesenthal a dat numele a patru presupuși foști criminali de război naziști către autoritățile germane. Numele au fost primele rezultate ale Operațiunii Ultima Șansă, o acțiune inițiată de centru în acel an pentru a-i urmări pe foștii naziști pentru crimele din cel de-al doilea Război Mondial înainte de a muri de bătrânețe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rose, Binyamin (). „It all Begins with Words”. Mishpacha (580): 24. 
  2. ^ „SWC Home > About Us”. Wiesenthal.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Offices Worldwide | Simon Wiesenthal Center”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Colecții de arhive[modificare | modificare sursă]

Altele[modificare | modificare sursă]