Centrala hidroelectrică reversibilă de pe Nistru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centrala Hidroelectrică reversibilă de pe Nistru
Realizatori
Inginer proiectant
Șef șantier execuție
Institut de proiectare
Executant
Beneficiar Ukrhidroenerho
Amplasament
Râul Nistru
Bazinul hidrografic Nistru
Localizare raionul Secureni, regiunea Cernăuți, Ucraina
Latitudine
Longitudine
Coordonate geografice 48°30′49″N 27°28′24″E
Anul începerii execuției 1983–1988
Anul dării în funcțiune 2015?
Parametri hidraulici
Tipul centralei centrală-baraj
Cota amonte m.d.M.
Cota aval m.d.M.
Căderea m.
Debit instalat m³/s.
Număr și tip de agregate {{{număr-tip-agregate}}}
Parametri energetici
Putere instalată 648 MW.
Producție de energie GWh/an.
class="hiddenStructure"

Hidrocentrala reversibilă de pe Nistru (în ucraineană Дністровська Гідроакумулювальна Електростанція, Дністровська ГАЕС) este o centrală hidroelectrică reversibilă⁠(en)[traduceți] (CHR) aflată în construcție pe cursul superior al Nistrului, lângă localitatea Respopini (raionul Secureni), din regiunea Cernăuți, Ucraina.

Ca parte a Complexului hidroelectric de pe Nistru (în rusă Днестровский комплексный гидроузел), centrala a fost planificată în anii 1970, împreună cu două baraje (Nistru I și II) și o centrală nucleară (nerealizată). În 1983, Nistru II, barajul care creează rezervorul inferior al hidrocentralei, a fost finalizat.

Aprobarea construcției CHR de pe Nistru a avut loc în 1988, construcția începând în același an. Trei ani mai târziu, în 1991, construcția a fost suspendată din cauza lipsei de finanțare drept urmare a dizolvării Uniunii Sovietice. Proiectul a fost re-aprobat în 1993 și construcția a început din nou în 2001. Costurile proiectului au crescut ca urmare a stării proaste a facilităților existente care nu au fost menținute, proiectul fiind suspendat.[1] La 22 decembrie 2009, primul generator al CHR a fost dat în exploatare. Al doilea generator a fost fixat în luna decembrie a anului 2013, iar al treilea generatoare este de așteptat să fie operațional în 2015.[2][3]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Problemele Ucrainei legate de finanțarea proiectului au fost agravate de controversele în jurul transparenței și impactului proiectului asupra mediului și debitului de apă în aval, în Republica Moldova.[1] Ucraina a căutat finanțare de la Banca Mondială, care, în 2007, i-a acordat doar 29,6 mln. $, pentru executarea lucrărilor asupra sistemului de transport electric.[4] Experții din industrie cred Ucraina va fi în măsură să finalizeze proiectul în mod independent. CHR de pe Nistru este de așteptat să fie pe deplin operațională în anul 2017.[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Shevchenko, Nadia; Viktor Melnichuk; Olexiy Pasyuk (decembrie 2006). „Dniester Pump Storage Plant: project risks” (PDF). National Ecological Centre of Ukraine/ CEE Bankwatch Network. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „Tymoshenko launches the first unit of Dnister Hydroelectric Power Plant”. ForUm. . Accesat în . 
  3. ^ „Ukraine to Alleviate Energy Crisis Through Hydropower”. Worldwide News Ukraine. . Accesat în . 
  4. ^ „Dniester Pumped Storage Plant, Ukraine”. BankWatch Network. Accesat în . 
  5. ^ „Dniester PSP will work at full capacity in 2017” (în Ukrainian). ZIK. Accesat în .