Cei trei mușchetari (film din 1961)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cei trei mușchetari
Les trois mousquetaires

Afișul românesc al filmului
Genfilm de capă și spadă
RegizorBernard Borderie
ScenaristBernard Borderie
Jean-Bernard Luc
Bazat peromanul omonim a lui
Alexandre Dumas
ProducătorRaymond Borderie
StudioLes Films Borderie, Modern Films, The Art Film (Franța), Fonoroma (Italia)
Director de imagineArmand Thirard
MontajChristian Gaudin
MuzicaPaul Misraki
NaratorMaurice Biraud
DistribuțieGérard Barray
Mylène Demongeot
Perrette Pradier
Georges Descrières
Premiera4 octombrie 1961 (prima parte)
25 octombrie 1961 (a doua parte) Franţa Franța
Durata102 minute (prima parte);
91 minute (a doa parte);
Film color (Eastmancolor)
ȚaraFranţa Franța
Italia Italia
Filmat înSemur-en-Auxois
abbaye de Fontenay[*][[abbaye de Fontenay (abbey located in Côte-d'Or, in France)|​]]
Pérouges  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Cei trei mușchetari (titlul original: în franceză Les trois mousquetaires) este un film de capă și spadă francez, realizat în 1961 de regizorul Bernard Borderie, după romanul omonim a scriitorului Alexandre Dumas, protagoniști fiind actorii Gérard Barray, Mylène Demongeot, Perrette Pradier și Georges Descrières.

  • Prima parte: Eghileții reginei (Les ferrets de la reine)
  • A doua parte: Răzbunarea lui Milady (La vengeance de Milady)

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.
Prima parte

Tânărul gascon D'Artagnan vrea să devină mușchetar al regelui. Tatăl său îi dă un cal pentru călătoria la Paris, o scrisoare de recomandare adresată prietenului său Tréville care este șeful gărzilor de mușchetari și îl sfătuiește să nu evite pe drum nici un duel. În timpul călătoriei sale, este ridiculizat din cauza calului său, de către un nobil pe nume Rochefort, iar D'Artagnan îl provoacă fără ezitare la duel. Își dovedește abilitățile de scrimer și poate domina lupta, dar nu știe că acesta este spionul cardinalului Richelieu. Milady de Winter, tot în serviciul cardinalului, face ca lupta să se încheie, plătind un grup de bărbați care să-l doboare pe d’Artagnan prin surprindere de la spate în timpul duelului, iar Rochefort îi fură scrisoarea de recomandare. Planchet, angajat de cavaler cu puțin timp înainte ca servitor, îi salvează viața făcându-i pe atacatori să creadă că d’Artagnan este deja mort, iar apoi îl ajută să ajungă la Paris. Aici vinde calul, să aibă capital de pornire și se prezintă așa cum a fost planificat, la căpitanului mușchetarilor. Dintr-o gâlceavă, se ia la duel cu trei mușchetari, Athos, Portos și Aramis, dar când apar gărzile cardinalului Richelieu, cei patru își unesc forțele împotriva acestora. Câștigători, cei trei mușchetari și D'Artagnan devin prieteni, recunoscându-se drept supuși fideli ai regelui lor Louis al XIII-lea iar gasconul este primit în rândurile lor. Prin urmare, ei vor fi apărătorii fideli ai cuplului regal și, vor deveni dușmanii de moarte ai cardinalului și ai numeroșilor săi slujitori, inclusiv contele de Rochefort, căpitanul gărzilor cardinalului cât și a frumoasei dar periculoasei spioane Milady de Winter.

Prin una din cameristele reginei, care era spioană în slujba lui Rochefort, acesta află de întâlnirea amoroasă a reginei cu ducele de Buckingham. Regina îi dă ducelui ceva personal, ca amintire până la următoarea lor întâlnire care urma să fie la Londra și anume eghileții recent primiți în dar de la rege. Aflând acestea, Richelieu „sugerează” regelui să organizeze urgent un bal de la care să nu lipsească regina, care trebuie să poarte neapărat eghileții. Disperată, regina se lasă ajutată prin intermediul lui Constance, gazda lui D'Artagnan, ca acesta împreună cu ce trei mușchetari să recupereze la timp eghileții. Urmează o goană contra cronometru, plină de dueluri și peripeții, la concurență cu temerara Milady, ajutată de oamenii lui Rochefort, care avea și ea misiunea de a pune mâna pe obiectele compromițătoare, dovadă a infidelității reginei...

A doua parte

D'Artagnan, mesager al reginei Anne de Austria, este arestat de oamenii cardinalului Richelieu, care dorește, prin toate mijloacele, să cunoască conținutul unei scrisori trimis de ducele de Buckingham către regină, în care, printre altele îi transmite că va debarca la La Rochelle, port care se afla în mâinile protestanților, pentru a-i face să treacă la Regatul Angliei. După ce regina împreună cu Constance citesc scrisoarea, o ard.

Viața cavalerului este în pericol dar cei trei prieteni ai săi, Athos, Porthos și Aramis conform devizei lor, „toți pentru unu și unu pentru toți”, îl ajută să evadeze, împreună încercând să o salveze pe regină de la complotul pus la cale chiar de Richelieu prin omul său de încredere Rochefort.

Milady încearcă și ea prin farmecele sale să afle de la D'Artagnan despre conținutul scrisorii. Cavalerul o lasă să creadă că e îndrăgostit de ea, ca să afle unde este sechestrată Constance. După ce a aflat locul, descoperă că Milady are pe umărul stâng un tatuaj cu o floare de crin prin care se stigmatizau prostituatele, lucru pe care D'Artagnan aflându-l, Milady nu il iartă. D'Artagnan însoțit de prieteni săi, se îndreaptă spre mânăstirea în care era sechestrată iubita sa, Constance, unde Rochefort trebuie să o silească să vorbească chiar prin tortură, despre conținutul scrisorii. Milady, supărată și furioasă pe D'Artagnan, ajunge prima la mânăstire și reușește să se răzbune.

Nici unul din prieteni, nu știa că Athos și Milady sunt legați de un secret teribil...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]