Cei Trei Puri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Cei trei cei puri ( chinezi : 三清 ; pinyin : Sānqīng ), de asemenea , tradus ca Cei Trei Pure străveziu , a Celor Trei Pristine , cei trei profesori Divine , The Trei neclarități , sau trei purități , fac taoist Treime, cele trei cei mai înalți zei din panteonul taoist. Ele sunt considerate ca manifestare pură a Tao-ului și originea tuturor ființelor simțitoare. Trei Puri - https://ro.qaz.wiki/wiki/Three_Pure_Ones

„Trei” în taoism[modificare | modificare sursă]

Din clasicul taoist Tao Te Ching , s-a considerat că „Tao a produs unul; unul a produs două; doi au produs trei; trei au produs toate lucrurile”. În general, oamenii de știință taoisti sunt de acord că Tao a produs One înseamnă că Wuji a produs Taiji , iar One a produs Două înseamnă că Taiji a produs Yin și Yang [sau Liangyi ( 兩儀 ) în termen școlar]. Cu toate acestea, subiectul modului în care Two au produs Three a rămas o dezbatere populară în rândul cărturarilor taoisti. Majoritatea cercetătorilor cred că se referă la interacțiunea dintre Yin și Yang, cu prezența Chi sau forța vieții. În taoismul religios, se explică și teoria modului în care Tao produce unul, doi și trei.

În Tao produce One - Wuji produce Taiji, reprezintă Marele Tao, întruchipat de Hundun (în chineză : 混沌 無極 元始 天王 ; pinyin : Hùndùn Wújí Yuánshǐ Tiānwáng , „Regele ceresc al începutului primordial haotic fără sfârșit”) la un moment dat pre-Creație când Universul era încă nul și cosmosul era în dezordine; manifestându-se în prima din Trinitatea taoistă, Yuánshǐ Tiānzūn . Yuánshǐ Tiānzūn supraveghează prima fază a Creației Universului și este cunoscută de acum înainte ca Dàob Do ( 道 寶 ) „Comoara Tao”. În One produce Two - Taiji produce Yin Yang, Yuanshi Tianzun se manifestă în Lingbao Tianzun care a separat Yang-ul de Yin, clarul din tulbure și a clasificat elementele în grupurile lor legitime. Prin urmare, este cunoscut și sub numele de Jīngbǎo ( 經 寶 ) „Comoara Legii / Scripturii”. În timp ce Jīng în înțelegerea populară înseamnă „scripturi”, în acest context înseamnă și „trecerea prin” [faza Creației] și Legile naturii despre modul în care lucrurile trebuie să fie. În faza finală a Creației, Daode Tianzun se manifestă din Língbăo Tiānzūn pentru a aduce civilizația și a predica Legea tuturor ființelor vii. Prin urmare, El este cunoscut și sub numele de Shībǎo ( 師 寶 ) „Comoara Maestrului”.

Fiecare dintre cei Trei Puri reprezintă atât o zeitate, cât și un cer. Yuanshi Tianzun stăpânește primul cer, Yu-Qing, care se găsește în Muntele Jadului. Intrarea în acest cer se numește ușa de aur. „El este sursa oricărui adevăr, precum soarele este sursa oricărei lumini”. Lingbao Tianzun stăpânește cerul Shang-Qing. Daode Tianzun stăpânește cerul Tai-Qing. Cei Trei Puri sunt adesea descriși ca bătrâni tronați.

Școlile de gândire taoistă s-au dezvoltat în jurul fiecăreia dintre aceste zeități. Alchimia taoistă a fost o mare parte a acestor școli, deoarece fiecare dintre cei Trei Puri reprezenta unul dintre cele trei câmpuri esențiale ale corpului: jing , qi și shen . Adunarea celor trei Puri au dus la revenirea la Tao.

Primul Pur este Chi universal sau ceresc. Al doilea Pure este chi plan uman, iar al treilea Pure este chi de pământ. Chi ceresc include chi sau energia tuturor planetelor, stelelor și constelațiilor, precum și energia lui Dumnezeu (forța creației și a iubirii universale). Chiul planului uman este energia care există pe suprafața planetei noastre și susține viața umană, iar forța pământului include toate forțele din interiorul planetei, precum și cele cinci forțe elementare.

Întrucât cei Trei Puri sunt manifestări ale Energiei Celeste Primordiale, ele sunt fără formă. Dar pentru a ilustra rolul lor în creație, ele sunt adesea descrise ca zeități în vârstă îmbrăcate în cele trei culori de bază din care au provenit toate culorile: roșu, albastru și galben (sau verde), în funcție de interpretarea personală a originilor culorilor prin mijloace aditive sau subtractive . Fiecare dintre ei ține un obiect divin asociat sarcinii lor. Yuánshǐ Tiānzūn este de obicei descris deținând Perla Creației, semnificând rolul său în crearea Universului din vid și haos. Ruyi deținută de Lingbao Tianzun reprezintă autoritatea: a doua fază a Creatiei în care Yang a fost separat de Yin și Legea lucrurilor a fost comandat în loc. Lingbao Tianzun s-a așezat apoi în stânga lui Yuanshi Tianzun. Mai târziu, când totul s-a încheiat, Daode Tianzun și-a luat locul în dreapta, cu evantaiul simbolizând finalizarea

Yuanshi Tianzun[modificare | modificare sursă]

Yuanshi Tianzun (în chineză : 元始 天尊 ; pinyin : Yuánshǐ Tiānzūn , „Lord of Primordial Beginning”) este, de asemenea, cunoscut sub numele de „Jade Pure One” ( chineză : 玉清 ; pinyin : Yùqīng ) sau „Domnul onorat al originii”

Lingbao Tianzun[modificare | modificare sursă]

Lingbao Tianzun ( 靈寶 天尊 , „Domnul Tezaurului Numinos”) este, de asemenea, cunoscut sub numele de „Supremul Pur” ( chinezesc : 上清 ; pinyin : Shàngqīng ) sau „Cel Onorat Universal al Divinităților și Comorilor”. În ceea ce privește viziunea asupra lumii, apariția revelațiilor Shàngqīng semnifică o expansiune majoră a taoismului. În cazul în care maeștrii cerești au adăugat zeii puri ai Tao-ului la panteonul popular, Shàngqīng l-a mărit pentru a include un strat cu totul nou de existență între forța originală, creativă a Tao-ului, reprezentată de zeitatea „yuan shi tian wang” (ceresc) rege al începutului primordial) și a creat lumea așa cum o cunoaștem noi. Acest strat ceresc era format din mai multe regiuni diferite, situate atât în ​​marginile îndepărtate ale lumii, cât și în stele, și imaginate de-a lungul liniilor paradisurilor antice Penglai și Kunlun . A fost populat de diverse figuri divine: zei puri ai lui Tao care erau emanații ale qi-ului cosmic original; nemuritori care atinseseră statutul ceresc prin efort și elixirul potrivit ...

Lingbao Tianzun este asociat cu yin și yang și a fost responsabil în calitate de custode al cărții sacre. Lingbao Tianzun calculează și timpul și îl împarte în diferite epoci.


Se crede că Daode Tianzun s-a manifestat sub forma Laozi . Daode Tianzun este, de asemenea, trezorierul spiritelor, cunoscut sub numele de Domnul Omului, care este fondatorul taoismului. El este cel mai eminent conducător în vârstă, motiv pentru care este singurul Pur înfățișat cu păr și barbă albe.


Se pare că au existat mai multe etape în procesul de îndumnezeire finală a lui Laozi. În primul rând, figura legendară a început ca un profesor și scriitor a cărui imagine s-a amestecat în cele din urmă cu cea a împăratului galben când Laozi a ajuns să fie identificat ca un confident al regalității. Relatările tradiționale, precum povestea vieții rezumate mai devreme, l-au transformat într-un erou cultural a cărui mamă l-a conceput virginal. La mijlocul secolului al II-lea d.Hr., Laozi devenise zeitatea care i-a dat lui Zhang Daoling revelația unei noi credințe religioase, dând naștere școlii Maestrului Celest. Imaginea lui nu era încă completă. Apoi, probabil și în jurul secolului al II-lea sau al III-lea d.Hr., Laozi pare să fi fost identificat ca un zeu creator care intră și el în lume pentru a salva omenirea din necazuri. Laozi era acum capabil să se întrupeze, aproape ca bodhisattva budiste. Nu după mult timp s-a alăturat triadei celor Trei Puri și, în cele din urmă, Laozi a apărut ca persoana divină principală. Avem aici unul dintre cele mai interesante exemple de apoteoză sau îndumnezeire din istoria religiei.


Potrivit lui Daozang , Daode Tianzun manifestase numeroase încarnări pentru a învăța ființele vii, iar Laozi este una dintre încarnările sale.

Daode Tianzun[modificare | modificare sursă]

Daode Tianzun ( 道德 天尊 , „Domnul Căii și Virtutea ei” sau „Domnul Onorat al Tao și al Virtutii”), cunoscut și sub numele de „ Marele Pur ” ( chinezesc : 太清 ; pinyin : Tàiqīng ) sau „ Cel mai înalt Domn Bătrân "( 太上老君 , Taishang Laojun).