Cazinoul Sinaia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cazinoul Sinaia
Cazino parc.jpg
Poziționare
Coordonate45°22′N 25°33′E45°22′N 25°33′E
LocalitateSinaia, Prahova Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia[1]  Modificați la Wikidata
AdresaPrahova, România; Bd. Carol I 2, oraș Sinaia
Edificare
ArhitectPetre Antonescu
Clasificare
Cod LMIPH-II-m-A-16655
Cazinoul Sinaia

Cazinoul Sinaia, gazdă a numeroase conferințe, simpozioane, congrese și reuniuni naționale și internaționale, este, în același timp, locul preferat pentru organizarea unor expoziții deosebite de artă plastică și fotografie, lansări de carte, concerte și spectacole. Într-un cadru intim oferit de sala de concerte a Castelului Peleș, se organizează manifestări specific culturale, seri muzicale, concerte.

Este situat în parcul „Dimitrie Ghica” și a fost construit la inițiativa lui Carol I. Construcția a început în anul 1911 și a fost terminată un an mai târziu, cazinoul fiind inaugurat din 5 iulie 1912. Închis temporar, printr-un decret regal, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, a fost reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânărului, pe atunci, genial violonist român George Enescu.

Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care era și autorul planurilor.

Cazinoul l-a avut ca prim acționar pe baronul de Marçay, acționar și al cazinoului din Monte Carlo, după arhitectura căruia a fost construit și cel din Sinaia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

PH Acest articol despre o localitate din județul Prahova este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.

  1. ^ Monuments database,