Catedrala din Worms

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catedrala Sfântul Petru din Worms

Catedrala Sfântul Petru din Worms
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramSfântul Petru, 29 iunie
Jurisdicție religioasăBistum Worms[*][[Bistum Worms (lost Roman Catholic Diocese)|​]]
Dieceza de Mainz  Modificați la Wikidata
Tipbazilică minoră
ȚaraGermania
LocalitateWorms
land Renania-Palatinat
Date despre construcție
Stil arhitectonicromanic și gotic
Istoric
Data începeriisecolul al XII-lea  Modificați la Wikidata
Sfințiresec XII
Localizare

Catedrala Sfântul Petru din Worms este o biserică romano-catolică din Worms, Germania. Ea a fost sediul Arhiepiscopiei romano-catolice de Worms până la desființarea sa din anul 1800.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Construcția catedralei a început în secolul al XII-lea, conform unor documente în anul 1110, pe locul unei vechi biserici din secolul al VII-lea. Ea este construită în stil romanic cu elemente de influență gotică, asemănânduse cu catedralele din Mainz și Speyer. Printre evenimentele cele mai importante ce s-au petrecut între zidurile ei se numără alegerea Papei Leon al IX-lea în anul 1048 și Concordatul de la Worms din anul 1122.

De-a lungul timpului, catedrala a suferit mai multe reconstrucți și restaurări fiind resfințită de trei ori. Distrus în urma unui incendiu, domul este refãcut în 1689 din ordinul episcopului Franz Ludwig von Pfalz-Neuburg, adăugându-se acestuia elemente baroce precum altarul lui Balthasar Neumann. Altă distrugere este pusă pe seama trupelor revoluționare franceze, care folosesc lăcașul în chip de depozit. Abia în 1886 începe o renovare serioasă. Datorită importanței sale, în anul 1925 a fost ridicată la rangul de basilica minor.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Catedrala din Worms la Wikimedia Commons