Catedrala din Worms

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Catedrala Sfântul Petru din Worms
Wormser Dom Westchor Westtürme.jpg
Catedrala Sfântul Petru din Worms
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramSfântul Petru, 29 iunie
Jurisdicție religioasăBishopric of Worms[*]
Dieceza de Mainz  Modificați la Wikidata
Tipbazilică minoră
Localizare
ȚaraGermania
LocalitateWorms
landFlag of Rhineland-Palatinate.svg Renania-Palatinat
Date despre construcție
Stil arhitectonicromanic și gotic
Istoric
Data începeriisecolul al XII-lea  Modificați la Wikidata
Sfințiresec XII

Catedrala Sfântul Petru din Worms este o biserică romano-catolică din Worms, Germania. Ea a fost sediul Arhiepiscopiei romano-catolice de Worms până la desființarea sa din anul 1800.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Construcția catedralei a început în secolul al XII-lea, conform unor documente în anul 1110, pe locul unei vechi biserici din secolul al VII-lea. Ea este construită în stil romanic cu elemente de influență gotică, asemănânduse cu catedralele din Mainz și Speyer. Printre evenimentele cele mai importante ce s-au petrecut între zidurile ei se numără alegerea Papei Leon al IX-lea în anul 1048 și Concordatul de la Worms din anul 1122.

De-a lungul timpului, catedrala a suferit mai multe reconstrucți și restaurări fiind resfințită de trei ori. Distrus în urma unui incendiu, domul este refãcut în 1689 din ordinul episcopului Franz Ludwig von Pfalz-Neuburg, adăugându-se acestuia elemente baroce precum altarul lui Balthasar Neumann. Altă distrugere este pusă pe seama trupelor revoluționare franceze, care folosesc lăcașul în chip de depozit. Abia în 1886 începe o renovare serioasă. Datorită importanței sale, în anul 1925 a fost ridicată la rangul de basilica minor.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]