Catastrofa rutieră din Puisseguin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catastrofa rutieră din Puisseguin
Detalii
Dată23 octombrie 2015
LocPuisseguin, arondismentul Libourne
44°54′53″N 0°4′13″V ({{PAGENAME}}) / 44.91472°N 0.07028°V
ȚarăFranța
DrumRD 17
Tip de incidentColiziune frontală între un autobuz și un camion
Statistici
Decese43
Răniți8 (4 grav)

Catastrofa rutieră din Puisseguin se referă la un accident rutier de proporții ce a avut loc lângă Puisseguin, o comună din arondismentul Libourne, la ora locală 7:30.[1][2] Un autocar și un camion s-au ciocnit frontal, ambele luând foc imediat după impact.[3] 43 de oameni,[4] majoritatea pensionari, și-au pierdut viața în urma accidentului.[5] Doar opt pasageri ai autocarului au reușit să scape prin ușa din față, inclusiv șoferul.[6]

Potrivit martorilor, șoferul mastodontului încărcat cu bușteni a virat pe partea greșită a drumului și a ieșit în calea autocarului. În urma impactului, cele două vehicule au luat foc.[7] Mai mult de 50 de pompieri au sosit la fața locului pentru a stinge incendiul.

Accidentul este cel mai grav în Franța ultimilor 30 de ani, de când 53 de oameni, dintre care 44 copii, au murit în alt accident de autocar în 1982.[8]

Context[modificare | modificare sursă]

Autocar asemănător celui implicat în accident: Mercedes-Benz Tourismo

În dimineața zilei de 23 octombrie, un autocar Mercedes-Benz Tourismo a părăsit localitatea Petit-Palais-et-Cornemps cu 48 pensionari la bord și șoferul de 30 de ani, originar din Libourne,[9] pentru o excursie în Arzacq-Arraziguet, departamentul Pyrénées-Atlantiques.[10] Camionul era condus de un șofer de 31 de ani, Cyril Aleixandre, însoțit de fiul său de trei ani, originari din Saint-Germain-de-Clairefeuille.[11] Acesta făcea o livrare de lemne pentru o companie de transport din departamentul Orne.[12] Ambii șoferi au fost descriși de angajatorii lor ca fiind șoferi experimentați.

Victime[modificare | modificare sursă]

Legături media externe
Imagini
Daily Mail
Video
CNN
The Telegraph

43 de oameni și-au pierdut viața, toți francezi.[13] Majoritatea victimelor erau membrii unei asociații a persoanelor în vârstă din Petit-Palais-et-Cornemps, o localitate învecinată.[14] Printre victime se numără un băiat de trei ani și șoferul camionului.[15] Potrivit ziarului local Sud-Ouest, 49 de oameni erau la bordul autocarului. Alte opt persoane au reușit să iasă din autocar. Doi pasageri au fost spitalizați cu răni la cap, alți doi cu arsuri, în timp ce patru oameni au suferit răni mai puțin grave. Unul dintre cei răniți a fost șoferul unei mașini care a oprit și a încercat să ajute oamenii să scape dintre flăcări.[16]

Reacții[modificare | modificare sursă]

Prim-ministrul Manuel Valls a vizitat Puisseguin la câteva ore de la accident, împreună cu miniștri de interne Bernard Cazeneuve și transporturilor Alain Vidalies. "E un șoc teribil... astăzi Franța și poporul francez sunt în doliu",[17] a declarat Valls, spunând de asemenea că o anchetă pentru determinarea cauzei accidentului a fost demarată de experți la locul tragediei. Aflat în Grecia, președintele François Hollande a declarat că guvernul francez a fost complet mobilizat în fața acestei "tragedii teribile", exprimându-și totodată condoleanțele pentru familiile victimelor.

Reacții internaționale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ fr „Gironde : le bilan pourrait s'alourdir”. Le Figaro. . 
  2. ^ en Christopher Bockman (). „At least 40 killed as bus collides with truck in southwest France”. France 24. 
  3. ^ en Lizzie Dearden (). „France bus crash: At least 43 dead after coach taking pensioners on day trip and lorry collide and burst into flames”. The Independent. 
  4. ^ en Don Melvin, Margot Haddad (). 'Great tragedy:' At least 42, mostly elderly, killed in France bus crash”. CNN. 
  5. ^ en Regine Lamothe, Jordane Bertrand (). „At least 43 dead in French pensioners coach crash blaze”. Yahoo! News. 
  6. ^ en George Bowden (). „France Bus Crash Leaves At Least 43 Dead Near Bordeaux, France”. The Huffington Post. 
  7. ^ de „Mehr als 40 Tote bei Verkehrsunfall in Frankreich”. FAZ. . 
  8. ^ en William Horobin, Inti Landauro (). „Scores Killed in Collision Between Truck and Bus in France”. The Wall Street Journal. 
  9. ^ fr Clémentine Maligorne (). „Accident en Gironde : les gestes «héroïques» du chauffeur du car et d'un automobiliste”. Le Figaro. 
  10. ^ fr Pierre de Cossette, L. H. (). „Accident à Puisseguin : que s'est-il passé ?”. Europe1. 
  11. ^ fr „Accident en Gironde : Le chauffeur du poids lourd et son fils, sont originaire de Saint-Germain-Clairefeuille (Orne)”. L'Écho républicain. . 
  12. ^ fr Thibault Raisse, Sébastien Roselé (). „Drame de Puisseguin : le chauffeur du camion était «expérimenté» et «joyeux»”. Le Parisien. 
  13. ^ en Regis Duvignau (). „At least 43 killed in French bus crash, worst in decades”. Reuters. 
  14. ^ en „France bus crash: Pensioners killed in truck collision”. BBC News. . 
  15. ^ en „Child among at least 43 dead in bus-truck crash on French highway”. Fox News. . 
  16. ^ en Nancy Ing, Cassandra Vinograd (). „Puisseguin Crash: 43 Dead in Crash Between Bus, Truck in France”. NBC News. 
  17. ^ en „Toddler among 43 dead in French coach crash”. The Local. . 
  18. ^ a b fr „Gironde : Poutine adresse son soutien aux victimes”. Le Point. . 
  19. ^ es „Mariano Rajoy Brey”. Twitter. .