Castrul roman Diana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castrul roman Diana
Amplasare 44°39′13″N 22°32′40″E ({{PAGENAME}}) / 44.65372°N 22.54439°E


Castrul Diana ( sârbă Тврђава Диана sârbă Тврђава Диана sârbă Тврђава Диана sârbă Тврђава Диана , Tvrđava Diana) este un castru roman construit in 100-101 d. H., situat în Cladova , în estul Serbiei .

Este așezată pe stânci din Đerdap , deasupra Dunării , [1] în situl arheologic Karataš din apropierea orașului Cladova. Clădirile principale au fost construite într-o locație strategică, cu vedere la granița cu Dunărea, cu piatră în anul 100 d.Hr. în timpul domniei împăratului roman Traian [2] care avea o tabără militară situată în vecinătate. Alte modificări au fost făcute la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, când au fost adăugate turnuri suplimentare spre râu pentru apărare suplimentară spre țărmurile Dunării. La mijlocul secolului al patrulea, fortul a fost distrus de hunii invadatori și în 530 AD reconstruit de împăratul Iustinian .

Constatări și recunoașteri[modificare | modificare sursă]

Pe lângă clădirile militare, în interiorul zidurilor se află o necropolă sacrificială și o așezare civilă. Au fost găsite elemente cum ar fi diverse scule de zi cu zi, sculpturi din marmură și bronz.

În 1983, Cetatea Diana a fost adăugată la lista siturilor arheologice de importanță excepțională , protejată de Republica Serbia .

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Diana Fortress”. www.panacomp.net. Accesat în . 
  2. ^ „Diana”. www.serbiandream.com. Arhivat din original la . Accesat în .