Caster Semenya

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Caster Semenya
Caster Semenya (42411013704) (cropped).jpg
Caster Semenya
Date personale
Născută (29 de ani) Modificați la Wikidata
Polokwane, Africa de Sud[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of South Africa.svg Africa de Sud Modificați la Wikidata
Ocupațiesemifondistă[*]
fotbalistă Modificați la Wikidata
Înălțime1,78 m
Greutate73 kg
Sportatletism
fotbal  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 2012
Atletism la Jocurile Olimpice de vară din 2016
2018 Commonwealth Games[*]  Modificați la Wikidata
Recordul personal50,74 (400 m)
1:55,28 (800 m)
4:01,99 (1500 m)
Prezență online
Medalii
Jocurile Olimpice
Argint Londra 2012 800 m
Aur Rio 2016 800 m
Campionatul Mondial
Aur Berlin 2009 800 m
Argint Daegu 2011 800 m

Caster Semenya (n. 7 ianuarie 1991, Ga-Masehlong, provincia Limpopo) este o atletă sud-africană specializată pe distanțe medii, campioană mondială în 2009 și vicecampioană olimpică în 2012 în proba de 800 m.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Ga-Masehlong, un sat din provincia Limpopo, în apropierea orașului Pietersburg (acum Polokwane).[2] A crescut în Fairlie, un sat izolat din aceeași provincie. Din copilărie a fost foarte băiețoasă, purtând pantaloni, bătându-se cu băieții și jucând fotbalul.[3] A început să practice alergarea ca antrenament pentru fotbal, apoi un profesor a convins-o pe ea să se dedice atletismului.[4]

În luna iulie 2008 și-a făcut debutul internațional la Campionatul Mondial pentru juniori de la Bydgoszcz, dar nu a nu a putut ajunge în finala. Câteva luni mai târziu a cucerit medalia de aur la Jocurile din Commonwealth pentru tineret cu timpul de 2:04,23.[5] La Campionatul African pentru juniori din 2009, la vârsta de 18 ani, a obținut aurul în probele de 800 m, și 1500 m cu timpurile de 1:56,72 și respectiv 4:08,01. Astfel a doborât atât recordul său personal, cât și recordul național la juniori și la seniori, precum și recordul competiției. După aceste rezultate, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (IAAF) i-a cerut să facă un „test de verificare a sexului”.[6] Știrea s-a scurs în presă trei ori înainte de finala Campionatului Mondial de la Berlin, unde ea a câștigat detașat titlul mondial cu timpul de 1:55,45.

Controversa a apărut imediat, finalista italiană Elisa Cusma declarând: „Pentru mine, ea este bărbat”.[3] Gestionarea situației de către IAAF a fost criticată de oameni politici și activiști din Africa de Sud, care au acuzat forul de specialitate de rasism.[7][8] Câteva săptămâni mai târziu, tabloidul australian Daily Telegraph a susținut că a avut acces la rezultatele testelor: potrivit cotidianul, chiar dacă a fost crescută ca o fată și are organe genitale externe feminine, Semenya nu are ovare nici uter, ci unele testicule necoborate, care produc de trei ori mai mult testosteron decât o femeie medie.[2] În cele din urmă, Federația Sud-Africană de Atletism și IAAF au ajuns la un acord, conform căruia ea reține medalia sa și premiul în bani.[9]

În anul 2010 a fost autorizată să concureze de IAAF, dar rezultatele testelor au rămas confidențiale.[10] Totuși, nefiind în formă, nu a participat nici la Campionatul Mondial pentru juniori, nici la Campionatul African, și s-a retras din Jocurile din Commonwealth din cauza unei accidentări la spate.[11] În anul 2011, IAAF a înlocuit testele de verificare a sexului cu o limită superioară de 10 nmol/L a nivelului de testosteron, de trei ori mai mare decât nivelul constatat pentru 99% dintre femeile. În consecința, Semenya a început să ia medicamente pentru a cobora nivelul său de testosteron.[12] La Campionatul Mondial din 2011 a cucerit argintul cu timpul de 1:56,35, după ce a fost depășită de rusoaica Maria Savinova.

În anul următor a fost portdrapelul Africii de Sud la Jocurile Olimpice de vară din 2012.[13] În proba de 800 m a fost laureată cu argint cu timpul de 1:57,23, fiind depășită din nou de Maria Savinova. În timpul alergării, fostul campion și comentator Colin Jackson a speculat că Semenya a lăsat-o pe Savinova sa câștige proba, din teamă expunerii mediatice, ceea ce a fost negat de Semenya.[14] Savinova a fost suspectată ulterior de dopaj în timpul Jocurilor.[15] La Campionatului Mondial din 2015 de la Beijing a avut o performanță dezamăgitoare, neputând trece de semifinală.

În 2015, Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) a anulat restricția privind nivelul de testosteron al atletelor și a suspendat regulile privind hiperandrogenia timp de două ani.[5] De când nu mai ia medicamente, Semenya a regăsit formă: în aprilie 2016 a câștigat probele de 400 m, 800 m și 1500 m într-o singură după-amiază în cadrul Campionatului Sud-African. În luna iulie, la reuniunea de la Monaco din Liga de diamant, și-a îmbunătățit recordul personal cu timpul de 1:55,33, cel mai bun timp mondial la această distanță de după 2008.[5] În august, a câștigat proba olimpică de 800 metri cu timpul de 1:55,28, stabilind un nou record personal și național.[16]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Caster Semenya”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b Ariel Levy (). „Either/or”. The New Yorker (în engleză). 
 3. ^ a b Robyn Dixon (). „Runner Caster Semenya has heard the gender comments all her life”. The Los Angeles Times (în engleză). 
 4. ^ Ben Smith (). „Caster Semenya: What I dream of is to become Olympic champion" (în engleză). BBC Sport. 
 5. ^ a b c Donald McRae (). „The return of Caster Semenya: Olympic favourite and ticking timebomb”. The Guardian (în engleză). 
 6. ^ Simon Hart (). „World Athletics: Caster Semenya 800m gold medal overshadowed by gender controversy”. The Telegraph (în engleză). 
 7. ^ Pumza Fihlani (). „South Africans unite behind gender row athlete” (în engleză). BBC News. 
 8. ^ Patrick Sawer și Sebastian Berger (). „Gender row over Caster Semenya makes athlete into a South African cause celebre”. The Telegraph (în engleză). 
 9. ^ Jeré Longman (). „South African Runner's Sex-Verification Result Won't Be Public”. The New York Times (în engleză). 
 10. ^ „800m champ Semenya cleared to race” (în engleză). Associated Press. . 
 11. ^ „Commonwealth Games 2010: Injured Semenya pulls out” (în engleză). BBC Sport. . 
 12. ^ Sarah Barker (). „Should There Be Testosterone Limits For Women In Athletics?”. Fittish (în engleză). 
 13. ^ „Semenya to Carry South Africa's Flag at Olympics” (în engleză). Associated Press. . 
 14. ^ „Olympic Games – Semenya denies trying not to win Olympic title” (în engleză). Reuters. . 
 15. ^ Colleen Curry (). „The face of Russia's doping scandal: Mariya Savinova” (în engleză). 
 16. ^ „Predictable, yet impressive, Semenya wins Olympic 800 gold” (în engleză). Associated Press. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]