Castelul Nowy Sącz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul Regal Nowy Sącz
Clădire
Stil arhitecturalGotic polonez-Manierism polonez
OrașNowy Sącz
ȚarăPolonia
ClientCazimir al III-lea cel Mare
Coordonate49°37′44″N 20°41′21″E / 49.62888889°N 20.68916667°E ({{PAGENAME}})
Construcție
Începută1350
Terminată1360
Demolată1655, 1945
Echipa de proiectare

Castelul Regal Nowy Sącz este un castel medieval din orașul Nowy Sącz, Polonia. Ruinele parțial restaurate a castelului datează din secolul al XIV-lea de pe timpul domniei lui Cazimir al III-lea cel Mare.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Edificiul a fost construit de către regele Cazimir cel Mare în 1350-1360 pe o pantă în fortificațiile de la Nowy Sącz, la confluența râurilor Dunajec și Kamienica.[2] Inițial, castelul a avut două turnuri de colț, un donjon și o clădire rezidențială. Structura a fost separată de oraș printr-o șanț și un zid.

Printre locuitorii notabili se numără regele Ludovic I al Ungariei și Sfânta Regină Hedviga de Anjou.[1] Un vizitator frecvent al castelului a fost Jogaila (regele Władysław Jagiełło). În următoarele secole a găzduit mai puțini monarhi polonezi și a devenit un loc de reședință pentru starosta localnică. Între 1611-1615 castelul a fost reconstruit în stil manierist pentru Sebastian și Stanisław Lubomirski potrivit disignului lui Maciej Trapola.[2] La acel moment castelul avea 40 de camere bine echipate. În timpul Potopului din 1655 castelul a fost aproape complet distrus de către trupele suedeze-brandenburge.[2] Din acel moment, clădirea de locuit a început să se ruineze.

Structura castelului a fost distrusă din nou în 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când acesta a fost folosit ca magazie pentru munițiile germanilor și a fost site-ul execuțiilor în masă.[2] El face parte din zidurile orașului, rămase în apropiere.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b pl Ryszard Rogiński (). Zamki i twierdze w Polsce: historia i legendy (Castles and fortresses in Poland: history and legends). Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych. p. 144. ISBN 83-202-0796-7. 
  2. ^ a b c d pl „Nowy Sącz”. Gotycki zamek królewski rozbudowany w stylu renesansowym (A Gothic Royal castle rebuilt in the Renaissance style). zamki.res.pl. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Castelul Nowy Sącz