Sari la conținut

Castelul Borač

43°45′19″N 18°57′51″E / 43.755189°N 18.964053°E (Castelul Borač)43.755189; 18.964053
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Borač Castle
Old Town Borač

Walls of Borač castle
Map
{{{descriere_hartă}}}
Castelul Borač se află în Bosnia
Castelul Borač
Castelul Borač
Coordonate43°45′19″N 18°57′51″E / 43.755189°N 18.964053°E ({{PAGENAME}})43.755189; 18.964053 coordonate
TipCastle (residential, Fortification)
Informații despre locație
DeținătorRadinović-Pavlović family
Controlled by
StareRuined
(National Monument of Bosnia and Herzegovina⁠(d))
Istoria sitului
Construit deRadislav Pavlović, head of Radinović-Pavlović
Utilizat1244-1485
MaterialeLimestone
Demolat1485
Garnizoană
Foști
comandanți
Radinović-Pavlović
Site is protected as National Monument of Bosnia and Herzegovina⁠(d) by the Government of BiH⁠(d) and its KONS⁠(d)
Valul din Borač, monument național al Bosniei și Herțegovinei

Castelul Borač (sârbă Борач) a fost o curte nobiliară și unul dintre cele mai mari și mai importante orașe fortificate din Bosnia medievală. Este situat pe vârful unor pante accidentate, deasupra canionului râului Prača, între Mesić și Brčigovo, în apropiere de Rogatica de astăzi, în Bosnia și Herțegovina. Castelul fortificat a fost reședința familiei nobiliare Pavlović.[1]

Structura veche și cea nouă

[modificare | modificare sursă]

Familia a provenit și a domnit în Borač. Este primul dintre cele două castele aflate în posesia lor, pe care familia le-a folosit ca reședință. Cele două castele au fost construite pe parcursul mai multor decenii la câțiva kilometri unul de celălalt, al doilea fiind Pavlovac, numit uneori Noul Borač sau Orașul Nou.

Noul castel sau Orașul Nou sau Noul Borač se numește de fapt Pavlovac și este considerat a fi o structură nouă, cunoscută și sub numele de Novi (română Nou) sau Novi Grad (română Orașul Nou), situat pe vârful unor pante abrupte deasupra canionului râului Prača, în apropierea satului Prača de astăzi, în Bosnia și Herțegovina. Există probleme în datarea corectă a construcției sale, dar unele documente medievale sugerează anul 1392, sau sfârșitul secolului al XIV-lea, ca perioadă a construcției sale, în timpul în care familia era condusă de către Radislav Pavlović.[1][2][3][4]

Vechiul Borač

[modificare | modificare sursă]

Totuși, istoricii sunt siguri că a existat o altă fortăreață Radinović-Pavlović, un Borač original și mai vechi decât castelul Borač descris în mod obișnuit, construită în secolul al XIII-lea, în jurul anului 1244, și situată la doar câțiva kilometri în aval de râul Prača de Orașul Nou, în apropierea locului în care se află actualul sat Borač.

  1. ^ a b „Borak (Han-stjenički plateau) necropolis with stećak tombstones in the village of Burati, the historic site”. Commission to preserve national monuments (în Bosnian). Commission to preserve national monuments. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Marko Vego (). Naselja bosanske srednjevjekovne države (în Bosnian). Sarajevo: Svjetlost. Accesat în . 
  3. ^ Alija Bejtić (). Rogatica, Srednji vijek (în Bosnian). Sarajevo: Svjetlost. 
  4. ^ Desanka Kovačević-Kojić (). Gradska naselja srednjovjekovne Bosanske države (în Bosnian). Sarajevo: Veselin Masleša.