Sari la conținut

Casa de Mindaugas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Casa de Mindaugas a fost prima casă regală al Marelui Ducat al Lituaniei, începând cu Mindaugas, primul suveran cunoscut al Lituaniei. A fost încoronat rege al Lituaniei în 1253 și asasinat zece ani mai târziu. Relațiile sale familiale cunoscute se sfârșesc cu copii; nu există date despre strănepoții sau relațiile cu Gediminzii,[1] o dinastie de suverani ai Lituaniei și Poloniei care a început Butegidis în cca. 1285 și s-a sfârșit cu Sigismund al II-lea Augustus în 1572.

Istoricii fac presupuneri considerabile pentru a încerca să reconstitui arborele genealogic complet din cauza surselor extrem de puțin scrise despre istoria Lituaniei timpurii. Problemă este și mai complicată datorită genealogiilor secolelor XVI - XVII, cea mai cunoscută fiind Cronica Bychowiec, în care legendele și faptele sunt amestecate într-una singură.[2] Legende despre dinastia Palemono, o familie nobilă din Imperiul Roman, care s-a stabilit în Lituania și a dat naștere Ducatului, sunt destul de cunoscute și răspândite în aceste genealogii. Adevăratele date istorice provin de la cronici ruși și livonieni, cea mai importantă dintre acestea fiind Codexul Hypatian.

  1. ^ lt Nikžentaitis, Alvydas (). Gediminas. Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija. p. 8. 
  2. ^ lt Jonynas, Ignas (). „Bychovco kronika”. În Vaclovas Biržiška. Lietuviškoji enciklopedija. III. Kaunas: Spaudos Fondas. pp. 875–878.