Casa Fântâneanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Fântâneanu din Slatina
Casa Fântâneanu din Slatina
Casa Fântâneanu din Slatina
Poziționare
Coordonate44°25′46″N 24°21′32″E ({{PAGENAME}}) / 44.4295°N 24.3588°E
LocalitateSlatina
JudețOlt
ȚaraRomânia
AdresaStr. Sevastopol, nr. 1, Slatina
Edificare
TipEclectic, cu elemente clasiciste
Data începerii construcției1810-1830
Data finalizăriiaprox. 1830
MaterialeConstrucție de cărămidă
boierLânaru
Clasificare
cod LMIOT-II-m-B-21052

Casa Fântâneanu construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a aparținut familiei cu acest nume din Slatina, ai cărei membri au deținut importante funcții în viața publică a orașului.

În prezent se afla în proprietatea Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Casa este construita în stil eclectic, cu elemente clasiciste, cu un program de „conac” adaptat la mediul urban. La fațadă prezintă bosaje, iar la ferestre ancadramente. Se pot observa frontoane cu elemente florale, coloane din stucaturi cu caneluri și capiteluri corintice, friza cu denticule și ghirlande. Deosebit de valoroasă era feroneria balconului, din fier forjat, cu influențe „art nouveaux”, care nu mai există din anul 2007.

Proprietari[modificare | modificare sursă]

Casa Fântâneanu a fost construită undeva pe la începutul secolului XIX. Între momentul construcției și anul 1846, casa a aparținut familiei Lânaru. În anul 1846 casa a intrat în proprietatea familiei Fântâneanu.


Locatari[modificare | modificare sursă]

Inițial, imobilul a funcționat de-a lungul timpului ca sediu de prefectură de județ sau, ulterior, chiar ca azil de bătrâni. După instalarea regimului comunist în România, din anul 1948, clădirea a fost naționalizată și a servit drept sediu pentru mai multe instituții județene. După 1990, până în anul 1998, în aceasta casă a fost sediul Direcției Agricole Județene Olt.[1] În prezent (2020), casa este nelocuită, dar se afla intr-un amplu proces de restaurare.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în .