Casa Dr. Aurel Lazăr din Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Muzeul Memorial Aurel Lazar - Oradea

Casa Dr. Aurel Lazăr a fost ridicată la sfârșitul veacului al XIX-lea pe strada care acum îi poartă numele.

Casa de la numărul 13 nu reprezintă din punct de vedere arhitectonic o realizare deosebită. Cu un singur nivel, ridicat pe un singur demisol înalt, spațioasă, cu nenumărate încăperi ce dau cu ferestrele spre stradă și spre curte, este tipul de clădire orădeană zidită de oameni cu stare. A fost restaurată în repetate rânduri, ultima oară între cele două războaie mondiale. Este clasată ca monument istoric, cod LMI BH-IV-m-B-01253.

Ziua de 12 octombrie 1918 reprezintă pentru casa dr. Aurel Lazăr de pe strada Nagy Sandor intrarea în istoria românilor ardeleni. Încă din ziua precedentă au început să sosească aici persoane necunoscute orădenilor, care erau însă de mare prestanță politică între români, pentru a semna Declarația de independență națională a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

La zece ani de la aniversare, pe masa de birou pe care s-a semnat declarația de la Oradea s-a pus o mică placă comemorativă. La 1 decembrie 1934 o placă de marmură albă s-a fixat și pe fațada casei, din inițiativa Casei Naționale a județului Bihor. Ea a fost dată jos în septembrie 1940 iar autoritățile comuniste abia în 1973 au acceptat să se pună în locul ei alta. După cel de-al doilea război mondial casa a fost naționalizată și în ea a funcționat creșa de cartier nr.3 până în 1990 când ea a devenit sediul organizației județene a „Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat”.

În prezent, în casa ce i-a aparținut în Oradea, funcționează Muzeul Memorial Aurel Lazăr.