Carl von Ghega

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carl von Ghega
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Veneția, Monarhia Habsburgică[3] Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Viena, Imperiul Austriac[4] Modificați la Wikidata
Înmormântat Grab von Carl Ritter von Ghega[*][[Grab von Carl Ritter von Ghega (grave on the central cemetery in Vienna)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
arhitect
inginer constructor[*]
inginer feroviar[*]
bridge builder[*][[bridge builder (profession)|​]] Modificați la Wikidata
Operă / Lucrări

Carl von Ghega (n. , Veneția, Monarhia Habsburgică – d. , Viena, Imperiul Austriac) a fost un inginer austriac de origine albaneză.

Originea și studiile[modificare | modificare sursă]

Tatăl său a fost ofițer de marină. Inițial a dorit să urmeze ca și tatăl său o profesie maritimă, însă pasiunea pentru matematică a făcut ca după absolvirea gimnaziului militar austriac să studieze ingineria la Universitatea din Padova. La vârsta de 17 ani a obținut doctoratul în matematică.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Între anii 1836-1840 a condus lucrările de construcție a căii ferate care a făcut legătura între Viena și Brno (Kaiser Ferdinand Nordbahn, „calea ferată de nord, împăratul Ferdinand”).

În 1844 a realizat un plan de traversare cu calea ferată a Pasului Semmering. Acest proiect ambițios s-a concretizat în construcția căii ferate Semmering, terminată în anul 1854.

În anii 1853-1854 a proiectat o rețea de transport feroviar pentru întreaga Monarhie Habsburgică. În anii următori i-a fost încredințată proiectarea rețelei feroviare pentru Transilvania, însă nu a putut finaliza proiectul respectiv, întrucât a murit în 1860 de tuberculoză.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Karl Ghega, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  2. ^ a b c d The Fine Art Archive, accesat în  
  3. ^ Ghega, Karl Ritter von (BLKÖ)[*][[Ghega, Karl Ritter von (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 5, p. 166))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ „Carl von Ghega”, Gemeinsame Normdatei, accesat în