Caporegime

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tablou care prezintă structura mafiei americane⁠.

Un caporegime sau capodecina⁠(d) - de obicei prescurtat la capo[1] sau denumit informal „căpitan” - este un grad utilizat de către mafie, atât de cea siciliană, cât și americană pentru un made man dintr-o familie italiană care conduce o „gașcă” de soldați[2][3][1] și are un statut social important și influență în organizație. Caporegime este un termen italian utilizat pentru a denota capul unei familii din Sicilia, însă astăzi sensul său indică un membru similar în grad cu căpitanul sau sergentul superior dintr-o unitate militară.[4] În general, acesta reprezintă șeful unei filiale a unui sindicat care conduce o gașcă de soldați și este controlat de către Don/Naș[5] sau de un subșef. Prin versiunea prescurtată „capo” se denotă de obicei membrii de rang înalt din cartelurile⁠(d) latinoamericane.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mastrobuoni, Giovanni, and Eleonora Patacchini. "Understanding organized crime networks: Evidence based on federal bureau of narcotics secret files on american mafia." Carlo Alberto Notebooks 152 (2010): 1-58.
  2. ^ Stephen L. Mallory (). Understanding Organized Crime. Jones & Bartlett Publishers. p. 125. 
  3. ^ History.com Editors. „Mafia in the United States”. History.com. Accesat în . Second-in-command was the underboss and below him were the capos, or captains, who each controlled a crew of 10 or so soldiers (men who had been “made,” or inducted into the family). 
  4. ^ „Mafia Org Chart”. Fbi.gov. Accesat în . 
  5. ^ „Mafia”. Britannica.com. Accesat în .