Canva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Canva
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Melanie Perkins[*][[Melanie Perkins (Australian technology entrepreneur)|​]]
Cliff Obrecht[*][[Cliff Obrecht (Australian billionaire technology entrepreneur)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara Australia[1]  Modificați la Wikidata
SediuSydney
ProduseQ113699214[*]
Q113699194[*]
Q113699207[*]
Q113699209[*]
Q113699205[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Canva este o platformă de design grafic australiană[2] care este utilizată pentru a crea imagini și prezentări pentru rețelele sociale.[3][4][5] Aplicația include șabloane gata făcute pe care utilizatorii le pot utiliza. Crearea unui cont și utilizarea Canva sunt gratuite, deși majoritatea elementelor de înaltă calitate sunt ascunse în spatele unui paywall. Aplicația oferă, de asemenea, abonamente plătite, cum ar fi Canva Pro și Canva for Enterprise, pentru funcționalități suplimentare.[6] În 2021, Canva a lansat un instrument de editare video.[7] Utilizatorii pot plăti și pentru produsele fizice care urmează să fie imprimate și expediate.[8] Exemple de produse care pot fi realizate pe Canva includ semne de curte, cărți de vizită, diagrame de sarcini, artă de album, cărți electronice, infografice, meniuri și invitații. Compania a anunțat că intenționează să concureze cu Google și Microsoft în categoria software de birou, cu produse pentru site-uri web.[9] Pe 7 decembrie 2022, Canva a lansat Magic Write, care este asistentul de copywriting al platformei cu AI.[10] Pe 22 martie 2023, Canva și-a anunțat noul instrument Asistent, care face recomandări privind grafica și stilurile care se potrivesc cu designul existent al utilizatorului.[11]

În septembrie 2021, Canva a strâns 200 de milioane de dolari, valoarea sa atins un vârf de 40 de miliarde de dolari în acel an.[12][13] Până în septembrie 2022, evaluarea companiei ajunsese la 26 de miliarde de dolari.[9]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Canva a fost fondată în Perth, Australia, de Melanie Perkins, Cliff Obrecht și Cameron Adams la 1 ianuarie 2013. În primul său an, Canva a avut peste 750.000 de utilizatori.[14] În aprilie 2014, expertul în rețelele sociale și tehnologie Guy Kawasaki s-a alăturat companiei în calitate de promotor al mărcii.[15] În 2015, a fost lansat Canva for Work, cu accent pe materiale de marketing.[16]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Crunchbase 
  2. ^ „About Canva”. Canva. 
  3. ^ Perez, Sarah (). „Canva Launches A Graphic Design Platform Anyone Can Use”. Tech Crunch'. Arhivat din original la . 
  4. ^ Lancet, Yaara; Zukerman, Erez (). „Canva review: Free tool brings much-needed simplicity to design process”. PC World. Arhivat din original la . 
  5. ^ Swallow, Erica (). „Canva Makes Great Design More Accessible”. Forbes. Arhivat din original la . 
  6. ^ Reuter, Dominick (). „5 apps entrepreneurs can use right now”. Business Insider. How much it costs: Pro, $120/year per user; Enterprise, $360/year per user; free and discounted accounts available for nonprofits and educators. 
  7. ^ „Canva is getting into video”. TechCrunch (în engleză). . Accesat în . [nefuncțională]
  8. ^ Castles, Angela. „Canva gets physical with 'Canva Print' to cement US foothold”. SmartCompany. Accesat în . 
  9. ^ a b Bonyhady, Nick (). „Canva to go up against Microsoft and Google”. The Sydney Morning Herald (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „AI text generation is moving mainstream with Canva's Magic Write”. PCWorld (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ Malik, Aisha (). „Canva unveils a series of new features, including several AI-powered tools”. TechCrunch (în engleză). Accesat în . 
  12. ^ Konrad, Alex. „Canva Raises At $40 Billion Valuation — Its Founders Are Pledging Away Most Of Their Wealth”. Forbes (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ „Canva: Australian online design platform valued at $40bn”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 
  14. ^ Campbell, Rebekah (). „The Problem With Going Into Business With a Friend”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Mishra, Pankaj (). „Guy Kawasaki Joins Australian Design Startup Canva As Chief Evangelist”. TechCrunch (în engleză). Accesat în . 
  16. ^ „Graphic design startup Canva just turned into a unicorn”. Fast Company (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]