Caniculă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Harta Europei cu regiunile de caniculă din 2003

Canicula este un fenomen de dogoare, dogoreală, fierbințeală, înăbușeală, năbușeală, năduf, nădușeală, pârjol, pojar, toropeală, zăduf, zăpușeală, care apare tot mai frecvent în procesul de încălzire globală. În Europa este perioada în care steaua Sirius răsare și apune o dată cu soarele (22 iulie – 23 august). Canicula se manifestă printr-o căldură dogoritoare specifică zilelor calde de vară, arșiță, zăpușeală, năduf. De obicei se consideră caniculă, când temperatura aerului depășește 30 °C.

Temperaturile cele mai ridicate de pe glob sunt antinse în zonele de climă caldă de la tropice, în regiunile de deșert.

Anii de caniculă, cu secetă de durată din 2003 au compromis în Europa culturile agricole. În perioadele de zăpușeală crește mortalitaea persoanelor cu boli cardiace, sau pulmonare. În aceste perioade se recomandă evitarea eforturilor fizice, consumare în cantitate mare a lichidelor izotonice ca de exemplu apa minerală.

Fenomenul Blow-Up[modificare | modificare sursă]

În perioada de caniculă poate apare fenomenul Blow-Up, acesta este generat prin supra-încălzirea asfaltului, se creează o diferență de temperatură dintre straturile de asfalt și beton. Această diferență de temperatură generează dilatarea rapidă a stratului superior de asfalt ce duce la fisuri și ridicarea cu mai mulți centimtri a stratului superior. Această denivelare a drumului duce la accidente rutiere, astfel în iunie 2013, în Bavaria a murit un motociclist.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tödliches Blow-Up

Legături externe[modificare | modificare sursă]