Canalul (film din 1957)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Canalul (1957))
Canalul
Kanał

Afișul filmului
Titlu originalKanał
GenDramă
RegizorAndrzej Wajda
ScenaristJerzy Stefan Stawiński
StudioFilmstudio Kadr
Director de imagineJerzy Lipman
MontajHalina Nawrocka
Aurelia Rut
MuzicaJan Krenz
DistribuțieTadeusz Janczar
Teresa Iżewska
Wieńczysław Gliński
Tadeusz Gwiazdowski
Premiera1957
Durata91 minute
ȚaraPolonia Polonia
Locul acțiuniiPolonia  Modificați la Wikidata
Limba originalăpoloneză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Pagina Cinemagia

Canalul (titlul original: în poloneză Kanał) este un film artistic polonez de război din 1957 regizat de Andrzej Wajda. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Tadeusz Janczar și Teresa Izewska.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului se desfășoară la Varșovia în septembrie 1944 și descrie ultimele zile ale revoltei din timpul ocupației naziste. De la început, personajele principale sunt prezentate de un narator, astfel filmul obținând o autenticitate documentară.

Personajele principale sunt ultimii soldați ai unei companii a Armatei Teritoriale din Polonia. Comandantul companiei, Zadra, dorește să-și conducă acești ultimii supraviețuitori la loc sigur din afara luptei cu ocupanții germani. Doar câțiva sunt soldați adevărați, în companie fiind și două fete tinere, care luptă cu ei cot la cot, ca niște băieți.

Situația devine din ce în ce mai lipsită de speranță, pe măsură ce germanii atacă din nou. Zadra primește ordinul de a se retrage împreună cu oamenii săi în centrul orașului. Singura cale acolo, duce prin sistemul de canalizare din Varșovia. Astfel, grupul eterogen de oameni ajunge în sistemul de canalizare întunecat, umed și rău mirositor. Aici filmul dezvoltă povești individuale despre personajele principale.

Astfel este rănitul Korab de 23 de ani, care s-a îndrăgostit de contrabandista numită ”Părăluța”, cea care cunoaște sistemul canalului prin turneele sale de contrabandă cu de-ale gurii sau diverse obiecte. În grup mai este și Halinka, fata care petrece o noapte de dragoste cu soldatul Mądry înainte de a părăsi canalul și își dă seama doar în canal că iubitul ei este căsătorit și vrea să supraviețuiască doar pentru familia sa. Ea se sinucide, văzându-se într-o situație fără speranță. Mai este contabilul Kula, care îi raportează superiorului Zadra că grupul este încă unit și îi urmează, deși acesta este în realitate deja despărțit și împrăștiat prin tot canalul.

Kula îl urmează pe Zadra, ajungînd în cele din urmă la o ieșire din canal aflată în siguranță. Zadra care își dă seama că acesta l-a mințit și doar el l-a urmat, îl împușcă pe Kula și se întoarce din nou în canal după ceilalți. Mądry află singur o altă ieșire, dar acolo este deja așteptat de soldații germani. Korab și ”Părăluța”, ajung la o ieșire din canal pe Vistula și în sfârșt văd din nou soarele, dar ieșirea este blocată de un grilaj betonat. Filmul se termină fără un sfârșit fericit, la fel cum nu a existat un sfârșit fericit nici la revolta din Varșovia.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]