Camptosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Nu confundați cu Camposaurus

Camptosaurus
Camptosaurus dispar skeleton.jpg
Reconstructed skeleton in Japan
Clasificare științifică
Supradomeniu[*]Biota
Supraregn[*]Eukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
Infraregn[*]Deuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
Infraîncrengătură[*]Gnathostomata
Supraclasă[*]Tetrapoda
ClasăSarcopterygii
Subclasă[*]Dipnotetrapodomorpha
OrdinDinosauria
Subordin[*]Cerapoda
Infraordin[*]Ornithopoda
Parvordin[*]Iguaonodontia
FamilieCamptosauridae
Gen
Camptosaurus

Camptosaurus era un gen de erbivor, ornitischian care a trăit în Jurasicul târziu perioada din vestul Americii de Nord . Numele înseamnă „șopârlă flexibilă” ( greacă καμπτος ( kamptos ) care înseamnă „îndoit” și σαυρος ( sauros ) care înseamnă „șopârlă”).

Camptosaurus era bine adaptat mediului în care trăia la sfârșitul Jurasicului și începutul Cretaciculului , mandibula lui era prevăzută cu mulți dinți duri potriviți tăierii și măcinării materialelor vegetale cu care se hrănea.

Camptosaurus adult ajungea la semne cu o rețea lungă de oase subțiri, aceste legături osoase îl ajutau să se balanseze în timp ce mergea pe picioarele din spate, ținându-i coloana dreaptă și întinsă.

Camptosaurus se putea hrăni cu plante care creșteau la nivelul solului, se putea apleca cu destulă ușurință , folosindu-și membrele superioare drept proptele pentru perioade scurte de timp , se putea de asemenea da înapoi pe picioarele din spate pentru a putea ajunge la lăstarii suculenți de pe crengile mai înalte ale copacilor.