Calmann-Lévy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Calmann-Lévy
Face parte dinHachette
StatusActivă
Fondată în1836
Fondator(i)Michel Lévy și Kalmus „Calmann” Lévy
SediuParis, Franța
Distribuțiela nivel național
PublicațiiCărți
Prezență online
calmann-levy.fr

Calmann-Lévy este o editură franceză fondată în 1836 de către Michel Lévy (1821–1875) și fratele lui, Kalmus „Calmann” Lévy (1819–1891), sub denumirea Michel Lévy frères. Ea a fost redenumită Calmann Lévy, după moartea lui Michel în 1875.[1]

Prin 1875, compania Calmann Lévy era una dintre cele mai importante edituri din Europa. Aici au fost publicați majoritatea celor mai importanți scriitori francezi din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inclusiv Balzac, Baudelaire, René Bazin, Gabriele D'Annunzio, Dumas, Flaubert, Victor Hugo,[2] Lamartine, Ernest Renan, George Sand, Stendhal. Lui Calmann i-au succedat în 1893 cei trei fii ai săi: Georges, Paul și Gaston, care au continuat să publice scriitori francezi celebri precum Anatole France, Pierre Loti și Proust.

În timpul ocupației naziste, Gaston Lévy a fost internat într-un lagăr de concentrare, iar compania editorială, administrată de germani, a fost redenumită Éditions Balzac în 1943. După eliberare, compania a fost condusă de către Léon Pioton. Printre autorii publicați în perioada postbelică se numără: Arthur Koestler, Elia Kazan, Anne Frank, și mai târziu Donna Leon, Nicolas Hulot, Patricia Cornwell.

Începând din 1993, Calmann-Lévy este deținută de grupul editorial Hachette (care la rândul său este deținut de Lagardère Group).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]