Sari la conținut

Calendarul copt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Calendarul coptic)

Calendarul copt sau Calendarul alexandrian este un calendar folosit de către biserica ortodoxă coptă din Alexandria care se bazează pe calendarul egiptean, egiptenii fiind primii care au calculat trecerea timpului. Vechiul calendar egiptean avea anul de 365 zile și era împărțit în 12 luni a câte 30 de zile fiecare, plus cinci zile suplimentare (epagomenae din grecescul ἐπαγόμεναι) la sfârșitul anului.

Lunile copte[modificare | modificare sursă]

Djéhuti
în hieroglife
G26X1
Z4
 • Thout
Thout sau Tout (greacă: Θωογτ) este prima lună a anului calendar. Începe în 11 septembrie și se termină în 10 octombrie după calendarul gregorian. Luna Thout este, de asemenea, și prima lună a anotimpului 'Akhet' (inundația) din vechiul Egipt, când puhoaiele Nilului acoperă pământul Egiptului. Numele lunii vine de la Thot, vechiul zeu egiptean al înțelepciunii.


Pa-en-Ipet
în hieroglife
G40G1N35M17Q3
X1
B1
 • Paopi
Paopi (greacă: Παωπε) sau Bâbâ este a II-a lună a anului copt. Începe în 11 octombrie și se termină în 10 noiembrie după calendarul gregorian. Luna Paopi este, de asemenea, și cea de a doua lună a anotimpului 'Akhet' (inundația) din Egiptul antic, când puhoaiele Nilului acoperă pământul Egiptului. Numele lunii vine de la Hapy, vechiul zeu egiptean al Nilului.


Hathor
în hieroglife
O10
 • Hathor
Hathor sau Hâtour (greacă: ζαθωρ) este a III-a lună a calendarului copt. Începe în 11 noiembrie și se termină în 9 decembrie după calendarul gregorian. Luna Hathor este, de asemenea, și cea de a treia lună a anotimpului 'Akhet' (inundația) din Egiptul antic, când puhoaiele Nilului acoperă pământul Egiptului. Numele lunii vine de la Hathor, vechea zeiță egipteană a frumuseții și dragostei.


 • Koiak
Koiak
în hieroglife
D28 D28
Z2
Koiak sau Kiahk este a IV-a lună a calendarului copt. Începe în 10 decembrie și se termină în 8 ianuarie după calendarul gregorian. Luna Koiak este, de asemenea, și cea de a patra lună a anotimpului 'Akhet' (inundația) din Egiptul antic, când puhoaiele Nilului acoperă pământul Egiptului. Numele lunii vine de la Ka Ha Ka, ceea ce înseamnă bunătatea bunătăților, unul din numele vechiului bou sfânt Apis, din Egipt.


 • Tobi
Tobi sau Touba este a V-a lună a calendarului copt. Începe în 9 ianuarie și se termină în 7 februarie după calendarul gregorian. Luna Tobi este, de asemenea, și prima lună a anotimpului 'Proyet' (creștere) din Egiptul antic, când puhoaiele se retrag și culturile încep să crească pe tot cuprinsul țării Egiptului. Numele lunii vine de la Amso Khem, una din formele zeului egiptean Amun Ra. Cuvântul evreesc tobi înseamnă 'bunătate'.
 • Meshir
Meshir sau Amshir este a VI-a lună a calendarului copt. Începe în 8 februarie și se termină în 9 martie după calendarul gregorian. Luna Meshir este, de asemenea, și a doua lună a anotimpului 'Proyet' (creștere) din Egiptul antic. Numele lunii vine de la Mechir, vechiul zeu egiptean al vântului.
 • Paremhat
Paremhat sau Baramhat este a VII-a lună a calendarului copt. Începe în 10 martie și se termină în 8 aprilie după calendarul gregorian. Luna Paremhat este, de asemenea, și a treia lună a anotimpului 'Proyet' (creștere) din Egiptul antic. Numele lunii vine de la Mont, vechiul zeu egiptean al războiului.
 • Paremoude
Paremoude sau Barmouda este a VIII-a lună a calendarului copt. Începe în 9 aprilie și se termină în 8 mai după calendarul gregorian. Luna este, de asemenea, și a patra lună a anotimpului 'Proyet' (creștere) din Egiptul antic. Numele lunii vine de la Renno, vechiul zeu egiptean al vântului aspru și al morții.
 • Pashons
Pashons (greacă Παξοησ) sau Bashans este a IX-a lună a calendarului copt. Începe în 9 mai și se termină în 7 iunie după calendarul gregorian. Luna Pashons este, de asemenea, și prima lună a anotimpului 'Shemu' (recoltă) când egiptenii recoltau culturile din toată țara Egiptului. Numele lunii vine de la Khenti, una din formele lui Horus, vechiul zeu egiptean al metalelor.
 • Paoni
Paoni (greacă Παωηι) sau Baona este a X-a lună a calendarului copt. Începe în 8 iunie și se termină în 7 iulie după calendarul gregorian. Luna Paoni este, de asemenea, și a doua lună a anotimpului 'Shemu' (recoltă). Numele lunii are originea necunoscută.
 • Epip
Epip sau Abib este a XI-a lună a calendarului copt. Începe în 8 iulie și se termină în 6 august după calendarul gregorian. Luna Epip este, de asemenea, și a treia lună a anotimpului 'Shemu' (recoltă). Numele lunii vine de la Apida, șarpele pe care l-a omorât Horus.
 • Mesori
Mesori sau Mesra este a XII-a lună a calendarului copt. Începe în 7 august și se termină în 5 septembrie după calendarul gregorian. Luna Mesori este, de asemenea, și a patra lună a anotimpului 'Shemu' (recoltă). Numele lunii vine de la Mes-o-ri, un vechi cuvânt egiptean care înseamnă naștrea Soarelui.
 • Pi Kogi Enavot (Nasii)
Pi Kogi Enavot cunoscută și sub numele de El Nasii este a treisprezecea și ultima lună a calendarului copt. Începe în 6 septembrie și se termină în 10 septembrie după calendarul gregorian. Și această lună este adăugată anotimpului 'Shemu' (recoltă). Numele lunii vine de la Pi Kogi Enavot care înseamnă luna scurtă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 • Wolfgang Kosack: Der koptische Heiligenkalender. Deutsch - Koptisch - Arabisch nach den besten Quellen neu bearbeitet und vollständig herausgegeben mit Index Sanctorum koptischer Heiliger, Index der Namen auf Koptisch, Koptische Patriarchenliste, Geografische Liste. Christoph Brunner, Berlin 2012, ISBN 978-3-9524018-4-2.