Calea ferată Vâlcele–Bujoreni Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

{| class="toccolours collapsible " cellspacing="0" cellpadding="0" style="float:right; clear:right; margin:0 0 1em 1em; empty-cells:show; border-style:solid; border-width:1px; border-collapse:collapse; font-size:85%;"

!colspan="2" style="background-color:#C1121C;text-align: center;color: #ffffff"|Vâlcele-Bujoreni Vâlcea

Magistrala:219Lungime:41,7 kmEcartament:1.435 mm

|- |colspan="2"|

CONTg leer
spre Pitești (906)
HST leer
0,0 Vâlcele h.
CONTgq xABZgr leer leer
spre Curtea de Argeș (906)
xGRENZE leer
exhKRZWae leer
râul Argeș
exSKRZ-Mo leer
DJ704H
exHST leer
6,9 Tutana h.
exBUE leer
DJ704H
extSTRa leer
extSTR leer
tunel Ploștina
extSTRe leer
exHST leer
17,0 Ciofrângeni h.
exhSTRa@g leer
exhSTR leer
viaduct Topolog
exhSTRe@f leer
extSTRa leer
extSTR leer
tunel Gibei
extSTRe leer
exhSTRae leer
viaduct Sâmnic
exhSTRae leer
viaduct Pârâul Fătului
exhSTRae leer
viaduct Valea Hotarului
exhSTRae leer
viaduct Blidari
exHST leer
29,2 Sâmnic h.
exhSTRae leer
viaduct Linia
exhSTRae leer
viaduct Racovița
exhSTRae leer
viaduct Ostroveni
exHST leer
35,5 Râmnicu Vâlcea Est h.
exBUE leer
DJ703F
exSKRZ-Mu leer
DN7
exhKRZWae leer
râul Olt
xGRENZE leer
xABZg+l CONTfq
spre Piatra Olt (201)
HST leer
41,7 Bujoreni Vâlcea Hm.
CONTf leer
spre Podu Olt (201)

|}

Calea ferată Vâlcele-Bujoreni Vâlcea (cunoscută între 1989 și 1994 în mersul trenurilor sub denumirea de linia secundară 219) este o cale ferată care face legătura între localitățile Vâlcele (județul Argeș) și Bujoreni (județul Vâlcea). Având o lungime de 39 km, linia a fost construită între anii 1979-1989, fiind deschisă traficului în 1989, chiar dacă unele lucrări nu au fost realizate în întregime. Alunecările de teren numeroase de pe acest tronson au făcut ca linia să fie închisă în 1998, iar în 2004 șinele de cale ferată au fost scoase.

Lucrarea a fost făcută cu mari economii,[necesită citare] rambleul fiind doar din pământ și resturi de la construcția viaductului, ceea ce a dus la surparea unei gări și a unei mici porțiuni din calea ferată, restul devenind instabilă.[necesită citare] În prezent,[Când?] o firmă italiană a instalat celule GPS în anumite locuri pentru a monitoriza mișcarea pământului. În viitorul apropiat,[Când?] la ieșirea din criză, se are în vedere repunerea secției în funcțiune, chiar cu costuri foarte mari.[necesită citare] S-a încercat în 2004 repunerea secției în funcțiune de către guvernul Adrian Năstase dar șinele au fost în cele din urmă scoase și depozitate în gări.[necesită citare]

Această linie a fost proiectată pentru a decongestiona traficul de pe ruta București - Brașov (să se creeze astfel două trasee, unul via Ploiești, altul via Podu Olt - Făgăraș), să scurteze distanța dintre Arad și București, iar pe plan local să se realizeze o legătură feroviară rapidă între București, Râmnicu Vâlcea, Valea Oltului și Sibiu, evitându-se astfel varianta ocolitoare pe la Caracal și Piatra Olt.

Chiar dacă actualmente nu este deschisă traficului feroviar, calea ferată Vâlcele-Bujoreni Vâlcea este una dintre cele mai impresionante lucrări de infrastructură din România. Printre lucrările de artă se numără două tunele: Gibei (2250 m, unul dintre cele mai lungi din țară) și Ploștina (1910 m), trei viaducte mari: Topolog (1440 m, cel mai mare din țară), Sâmnic (540 m) și Sâmnicel (270 m), precum și alte viaducte mai mici (6 la număr), un pod peste râul Olt și altul peste râul Argeș.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]