Sari la conținut

Cai Lun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cai Lun

Imagine din perioada dinastiei Qing înfățișându-l pe Cai Lun ca patronul spiritual al fabricanților de hârtie.
Date personale
Născut50
Guiyang (Hunan), China
Decedat121
China
Cauza decesuluisinucidere Modificați la Wikidata
Ocupațieinventator
politician
eunuc Modificați la Wikidata
Activitate
Cunoscut pentruinventarea hârtiei

Cai Lun (în chineza tradițională: 蔡倫; în cea simplificată: 蔡伦; pinyin: Cài Lún; Wade-Giles: Ts'ai Lun) (c. 50 d.Hr. - 121), al cărui prenume social era Jìngzhòng (敬仲), a fost un eunuc chinez, funcționar al curți imperiale (pe timpul dinastiei Han), cunoscut mai ales ca inventator al hârtiei și al procesului fabricării acesteia.

După ce a slujit ca eunuc de curte până în 75 î.Hr., Cai Lun primește, de la împăratul Han Hedi, diverse titluri printre care și cel de Shang Fang Si, prin care era autorizat să facă negoț cu arme și scule.

Inventarea hârtiei

[modificare | modificare sursă]

În anul 105, Cai Lun are ideea de a fabrica hârtie din coji de copaci (în special dud), fibră de in, cânepă, textile vechi, plase de pescuit. Hârtia obținută s-a dovedit a fi de calitate mai bună și chiar mai ieftină decât cea de până atunci, obținută din bambus sau mătase.

Ulterior procesului de fabricație i-au fost aduse diverse îmbunătățiri, la aceasta contribuind și Tso Po, ucenicul lui Cai Lun, și metoda a fost adoptată fără întârziere în întreaga Chină și apoi în toată lumea.

  • Needham, Joseph (1985-08-30), Science and Civilization in China: vol. 5, part. 1, Taipei: Cambridge University Press, ISBN 0-521-08690-6.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cai Lun