Cadmus et Hermione

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cadmus et Hermione
Cadmus et Hermione by Jean-Baptiste Lully.jpeg
CompozitorulJean-Baptiste Lully
Data premierei27 aprilie 1673
Locul premiereiOpera din Paris
Limbafranceză
Genultragedie lirică

Cadmus et Hermione este o tragedie lirică, formată dintr-un prolog și cinci acte, al cărei autor e Jean-Baptiste Lully. În limba franceză, libretul este creat de Philippe Quinault, după opera lui OvidiuMetamorfoze. Prima reprezentație a fost dată de Opera din Paris, pe 27 aprilie 1673, în cadrul jocurilor de tenis regal de la Béquet.

Prologul, în cinstea Regelui Ludovic al XIV-lea, îl reprezintă pe acesta în chipul lui Apollo ucigând Șarpele Piton din Delphi. Opera în sine se referă la povestea de dragoste a lui Cadmus, legendarul fondator și rege al Tebei, Grecia, și Hermione (Harmonia), fiica lui Venus și Marte. Mai apar personaje ca: Atena, Cupidon, Juno și Jupiter.

Cu Cadmus et Hermione, Lully a inventat forma numită tragedie lirică. Lully a încorporat, de la opera venețiană contemporană, elemente de comedie specifice servitorilor, elemente pe care, ulterior, le va evita, așa cum vor face și viitorii reformatori din opera italiană.

O transcriere contemporană a uverturii, realizată de Jean Henri d’Anglebert, rămâne o posibilă variantă a repertoriului de clavecin.

La începutul lui 2008, ansamblul francez Le Poème Harmonique au avut o reprezentație a acestei tragedii la Opera din Paris și Rouen, dar și în alte locații.

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Lois Rosow, "Cadmus et Hermione," Grove Music Online, [1].
  • Centre de Musique Baroque de Versailles, [2].

Legături externe[modificare | modificare sursă]