Campionatul Mondial de Fotbal 1994

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la CM 1994)
Campionatul Mondial de Fotbal 1994
World Cup USA '94

Making Soccer History
Detalii
Țara gazdăStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Perioada17 iunie-17 iulie 1994
Echipe24 (din 5 confederații)
Stadioane9 (în 9 orașe gazdă)
Poziții finale
Campioană Brazilia (Al 4-lea titlu)
Locul doi Italia
Locul trei Suedia
Locul patru Bulgaria
Statistici
Meciuri jucate52
Goluri marcate 141 (2.71 per meci)
Asistență3.597.042 (69.174 pe meci)
Golgheter(i)Bulgaria Hristo Stoicikov
Rusia Oleg Salenko
(5 goluri)
Cel mai bun jucătorBrazilia Romário
Cel mai bun tânăr jucătorȚările de Jos Marc Overmars
Cel mai bun portarBelgia Michel Preud'homme
1990
1998

Campionatul Mondial de Fotbal 1994, ediția cu numărul 15 a turneului, s-a ținut în Statele Unite ale Americii, din 17 iunie până în 17 iulie 1994. FIFA le-a ales pe Statele Unite ale Americii ca gazde în iulie 1988. Brazilia a devenit atunci prima țară care a câștigat patru trofee de Campionat Mondial, după ce a depășit Italia în finală cu 3-2, după executarea loviturilor de departajare. După prelungiri scorul era 0-0, așa că a fost prima finală de C.M. din istorie decisă la penaltyuri.

Media de spectatori pentru întregul turneu a fost de 69.000, în timp ce numărul total de spectatori a fost 3,6 milioane. CM 1994 deține recordul de număr de spectatori din istoria competiției. Deține de asemenea recordul de număr de spectatori în istoria Statelor Unite ale Americii între evenimentele sportive dedicate unui singur sport.

La CM 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală.

Echipele calificate[modificare | modificare sursă]

Echipele calificate

Grecia, Nigeria și Arabia Saudită s-au calificat atunci în premieră la un turneu final. S-a calificat de asemenea Rusia, care a participat la CM pentru prima dată după destrămarea Uniunii Sovietice. Campioana en-titre, Germania de Vest, se unise cu Germania de Est, reprezentând culorile Germaniei unite pentru prima dată după CM 1938. Mulțumită evoluțiilor bune ale echipelor africane la CM 1990, Africa a primit trei locuri pentru prima dată în istoria competiției, Nigeriei alăturându-i-se Camerun și Maroc. Pe de altă parte, pentru prima, și până acum singura dată, nici o echipă din Regatul Unit nu a participat la competiție, de când și-au început participările în 1950. România s-a calificat atunci pentru a doua oară consecutiv la un Campionat Mondial, a șasea participare în total.

Sumar[modificare | modificare sursă]

Mascota SUA '94

Decizia FIFA de a organiza evenimentul în Statele Unite ale Americii, în detrimentul Marocului și Braziliei, i-a surprins pe cei care considerau că fotbalul european nu se bucura de mulți suporteri în State. FIFA a sperat că prin această decizie va mări numărul de fani ai „soccer”-ului in S.U.A. (o condiție pusă de FIFA a fost organizarea unei competiții profesioniste de fotbal în Statele Unite, astfel încât Major League Soccer a fost creată în 1996). În ciuda așteptărilor unora, din punct de vedere al numărului de spectatori competiția a fost un succes imens. Media de 69.000 de spectatori a doborât un record ce fusese stabilit în 1950, mulțumită capacității superioare a stadioanelor din S.U.A. față de cele din Europa și America de Sud. Recordul de 3,6 milioane de spectatori rămâne valabil și astăzi, în ciuda schimbării formatului competiției pentru includerea a 32 de echipe în loc de 24.

Pentru CM 1994 formatul competiției a rămas același ca cel din 1990: 24 de echipe calificate, împărțite în șase grupe a câte patru. 16 echipe se calificau în faza eliminatorie a competiției: cele șase câștigătoare ale grupelor, cele șase echipe de pe locul 2, precum și echipele de pe locul 3 cu cele mai bune rezultate. A fost ultima oară când s-a folosit acest format, deoarece în 1998 s-a trecut la sistemul cu 32 de echipe. A fost prima ediție de Campionat Mondial în care câștigătoarea a primit 3 puncte în loc de 2 pentru victorie, FIFA sperând să încurajeze fotbalul ofensiv, după cel defensiv arătat patru ani mai devreme.

La acest turneu Diego Maradona și-a încheiat participările la Campionate Mondiale. Eroul din 1986, care a condus Argentina spre al doilea său titlu mondial din istorie, a fost expulzat din turneu după ce a picat la un test de dopaj. O poveste tragică este cea a columbianului Andrés Escobar, care în meciul din grupe împotriva Statelor Unite a marcat un autogol, echipa sa pierzând în final cu 2-1 și fiind astfel eliminată din turneu. Când Escobar s-a întors în Columbia, a fost împușcat mortal în fața unui bar dintr-o suburbie a Medellínului, la numai 10 zile după meci.

Brazilia și Italia, pe atunci triple campioane mondiale, s-au întâlnit în finală. Brazilia s-a arătat mai sigură pe sine pe parcursul turneului, învingând Statele Unite, Țările de Jos și Suedia (a fost al doilea meci cu suedezii, primul încheindu-se în grupe cu 1-1) în faza eliminatorie. În cadrul grupelor echipa Italiei a suferit ca să se califice, pierzând cu 1-0 meciul cu Irlanda. Roberto Baggio, de la care lumea se aștepta să fie protagonistul echipei, nu marcase nici un gol. Spre sfârșitul meciului din optimi cu Nigeria, Italia era condusă cu 1-0, dar Baggio a reușit să marcheze cu trei minute înainte de final, ducând meciul în prelungiri. Acolo a marcat din nou, transformând un penalty. A înscris un nou gol al victoriei în sferturile de finală cu Spania, și ambele goluri ale victoriei italiene cu Bulgaria în finală.

Meciul final de la Rose Bowl a fost unul tensionat, dar cu puține ocazii de gol. În ciuda tacticilor FIFA de a promova jocul ofensiv, ambele echipe au fost precaute. După 120 de minute lipsite de gol, Campionatul Mondial avea să fie decis pentru prima dată în istorie prin executarea loviturilor de la 11 m. După primele patru runde, Brazilia conducea cu 3-2, și Roberto Baggio, jucând accidentat, trebuia să marcheze pentru a menține Italia în cursă. A tras însă peste poartă, și Brazilia a devenit campioană. Una din imaginile memorabile ale turneului a fost Baggio stând în fața porții, cu mâinile pe șolduri și necrezându-și ochilor.

Finala mică s-a jucat între Suedia, echipa cu cele mai multe goluri marcate în cadrul turneului, și Bulgaria, care conta pe golgeterul Hristo Stoicikov. Suedia a câștigat meciul în mod detașat, cu 4-0. Suedezul Thomas Brolin a fost ales în echipa turneului.

Gheata de Aur a competiției a fost împărțită între Hristo Stoicikov, cel care a condus echipa Bulgariei spre o victorie împotriva fostei campioane Germania, și rusul Oleg Salenko, care a înscris nu mai puțin de cinci goluri în meciul de grupe cu Camerun. Amândoi jucătorii au marcat 6 goluri în total. Brazilianul Romário, care a înscris cinci goluri, a câștigat Balonul de Aur, fiind desemnat cel mai bun jucător al competiției. Gheorghe Hagi a fost ales ca mijlocaș în echipa turneului, în timp ce Florin Răducioiu a fost unul dintre golgeterii competiției, cu patru goluri marcate.

Loturi[modificare | modificare sursă]

Pentru mai multe detalii, vedeți Loturile pentru Campionatul Mondial de Fotbal 1994.

Loturile de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994 conțineau 3 portari și 19 jucători de câmp, în total 22 de fotbaliști.

Arbitri[modificare | modificare sursă]

Africa
America de Nord
  • Statele Unite ale Americii Arturo Angeles
  • Costa Rica Rodrigo Badilla
  • Mexic Arturo Brizio Carter
America de Sud
  • Columbia José Torres Cadena
  • Uruguay Ernesto Filippi
  • Argentina Francisco Lamolina
  • Brazilia Renato Marsiglia
  • Peru Alberto Tejada
Asia
  • Siria Jamal Al Sharif
  • Emiratele Arabe Unite Ali Bujsaim

Europa
  • Italia Fabio Baldas
  • Spania Manuel Díaz Vega
  • Anglia Philip Don
  • Suedia Bo Karlsson
  • Germania Hellmut Krug
  • Scoția Leslie Mottram
  • Danemarca Peter Mikkelsen
  • Italia Pierluigi Pairetto
  • Ungaria Sándor Puhl
  • Franța Joël Quiniou
  • Elveția Kurt Röthlisberger
  • Țările de Jos Mario van der Ende

Faza grupelor[modificare | modificare sursă]

Grupa A[modificare | modificare sursă]

Grupa A va rămâne în istorie pentru două momente marcante în istoria fotbalului mondial. Primul a fost meciul dintre Statele Unite și Elveția, acesta fiind primul meci disputat în interior, fiind jucat sub acoperișul Pontiac Silverdome. Al doilea a fost asasinarea fundașului columbian Andrés Escobar - a fost împușcat mortal la întoarcerea sa în Columbia, după autogolul ce a contribuit la eliminarea țării sale din turneu.

Victoriile împotriva Columbiei și Statele Unite ale Americii (în fața unui stadion cu 93.869 de spectatori), au fost suficiente pentru ca România să obțină locul 1 în grupă, deși între cele două victorii a fost demolată de Elveția cu scorul de 4 la 1. Scorul cu care elvețieni au obținut victoria în meciul cu România a fost deajuns pentru a-i plasa pe poziția secundă în grupă înaitea gazdelor. SUA a obținut calificarea pentru optimi deoarece era una dintre cele mai bine clasate naționale de pe locul 3.

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. România 3 2 0 1 5 5 0 6
2. Elveția 3 1 1 1 5 4 +1 4
3. Statele Unite 3 1 1 1 3 3 0 4
4. Columbia 3 1 0 2 4 5 -1 3
Statele Unite1 – 1 Elveția
Wynalda A marcat în minutul 45 45' Cronica Bregy A marcat în minutul 39 39'

Columbia1 – 3 România
Valencia A marcat în minutul 43 43' Cronica Răducioiu A marcat în minutul 16 16' A marcat în minutul 89 89'
Hagi A marcat în minutul 34 34'
Spectatori: 93.586

România 1 – 4 Elveția
Hagi A marcat în minutul 36 36' Cronica Sutter A marcat în minutul 16 16'
Chapuisat A marcat în minutul 53 53'
Knup A marcat în minutul 66 66' A marcat în minutul 72 72'
Spectatori: 61.428
Arbitru: Neji Jouini

Statele Unite2 – 1 Columbia
Escobar A marcat în minutul 34 34' (autogol)
Stewart A marcat în minutul 52 52'
Cronica Valencia A marcat în minutul 89 89'
Spectatori: 93.689
Arbitru: Fabio Baldas

Elveția 0 – 2 Columbia
Cronica Gaviria A marcat în minutul 44 44'
Lozano A marcat în minutul 89 89'
Spectatori: 83.401

Statele Unite0 – 1 România
Cronica Petrescu A marcat în minutul 17 17'
Spectatori: 93.869

Grupa B[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Brazilia 3 2 1 0 6 1 +5 7
2. Suedia 3 1 2 0 6 4 +2 5
3. Rusia 3 1 0 2 7 6 +1 3
4. Camerun 3 0 1 2 3 11 -8 1
Camerun 2 – 2 Suedia
Embé A marcat în minutul 31 31'
Omam-Biyik A marcat în minutul 47 47'
Cronica Ljung A marcat în minutul 8 8'
Dahlin A marcat în minutul 75 75'
Spectatori: 93.194

Brazilia 2 – 0 Rusia
Romário A marcat în minutul 26 26'
Raí A marcat în minutul 52 52' (pen.)
Cronica
Spectatori: 81.061
Arbitru: Lim Kee Chong

Brazilia 3 – 0 Camerun
Romário A marcat în minutul 39 39'
Márcio Santos A marcat în minutul 66 66'
Bebeto A marcat în minutul 73 73'
Cronica

Suedia 3 – 1 Rusia
Brolin A marcat în minutul 37 37' (pen.)
Dahlin A marcat în minutul 59 59' A marcat în minutul 81 81'
Cronica Salenko A marcat în minutul 4 4' (pen.)
Spectatori: 71.528
Arbitru: Joël Quiniou

Rusia 6 – 1 Camerun
Salenko A marcat în minutul 15 15' A marcat în minutul 41 41' A marcat în minutul 44 44' (pen.) A marcat în minutul 72 72' A marcat în minutul 75 75'
Radchenko A marcat în minutul 81 81'
Cronica Milla A marcat în minutul 46 46'
Spectatori: 74.914

Brazilia 1 – 1 Suedia
Romário A marcat în minutul 46 46' Cronica K. Andersson A marcat în minutul 23 23'
Spectatori: 77.217
Arbitru: Sándor Puhl

Grupa C[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Germania 3 2 1 0 5 3 +2 7
2. Spania 3 1 2 0 6 4 +2 5
3. Coreea de Sud 3 0 2 1 4 5 -1 2
4. Bolivia 3 0 1 2 1 4 -3 1
Germania 1 – 0 Bolivia
Klinsmann A marcat în minutul 61 61' Cronica
Spectatori: 63.117
Arbitru: Arturo Brizio Carter (Mexic)

Spania2 – 2 Coreea de Sud
Salinas A marcat în minutul 51 51'
Goikoetxea A marcat în minutul 55 55'
Cronica Hong Myung-Bo A marcat în minutul 85 85'
Seo Jung-Won A marcat în minutul 90 90'
Spectatori: 56.247
Arbitru: Peter Mikkelsen (Danemarca)

Germania 1 – 1 Spania
Klinsmann A marcat în minutul 48 48' Cronica Goikoetxea A marcat în minutul 14 14'
Spectatori: 63.113
Arbitru: Filippi Cavani (Uruguay)

Coreea de Sud 0 – 0 Bolivia
Cronica
Spectatori: 54.453
Arbitru: Leslie Mottram (Scoția)

Bolivia1 – 3 Spania
E. Sánchez A marcat în minutul 67 67' Cronica Guardiola A marcat în minutul 19 19' (pen.)
Caminero A marcat în minutul 66 66' A marcat în minutul 70 70'
Spectatori: 63.089
Arbitru: Rodrigo Badilla (Costa Rica)

Germania 3 – 2 Coreea de Sud
Klinsmann A marcat în minutul 12 12' A marcat în minutul 37 37'
Riedle A marcat în minutul 20 20'
Cronica Hwang Sun-Hong A marcat în minutul 52 52'
Hong Myung-Bo A marcat în minutul 63 63'
Spectatori: 63.998
Arbitru: Joël Quiniou (Franța)

Grupa D[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Nigeria 3 2 0 1 6 2 +4 6
2. Bulgaria 3 2 0 1 6 3 +3 6
3. Argentina 3 2 0 1 6 3 +3 6
4. Grecia 3 0 0 3 0 10 -10 0
Argentina 4 – 0 Grecia
Batistuta A marcat în minutul 2 2' A marcat în minutul 45 45' A marcat în minutul 89 89' (pen.)
Maradona A marcat în minutul 60 60'
Cronica
Spectatori: 54.456
Arbitru: Arturo Angeles (Statele Unite)

Nigeria 3 – 0 Bulgaria
Yekini A marcat în minutul 21 21'
Amokachi A marcat în minutul 43 43'
Amuneke A marcat în minutul 55 55'
Cronica
Spectatori: 44.132
Arbitru: Rodrigo Badilla (Costa Rica)

Argentina 2 – 1 Nigeria
Caniggia A marcat în minutul 21 21' A marcat în minutul 28 28' Cronica Siasia A marcat în minutul 8 8'
Spectatori: 54.453
Arbitru: Bo Karlsson (Suedia)

Grecia 0 – 4 Bulgaria
Cronica Stoichkov A marcat în minutul 5 5' (pen.) A marcat în minutul 55 55' (pen.)
Letchkov A marcat în minutul 65 65'
BorimirovA marcat în minutul 90 90'
Spectatori: 63.160
Arbitru: Ali Bujsaim (Emiratele Arabe Unite)

Argentina 0 – 2 Bulgaria
Cronica Stoichkov A marcat în minutul 61 61'
Sirakov A marcat în minutul 90 90'
Spectatori: 63.998
Arbitru: Neji Jouini (Tunisia)

Grecia 0 – 2 Nigeria
Cronica George A marcat în minutul 45 45'
Amokachi A marcat în minutul 90 90'
Spectatori: 53.001
Arbitru: Leslie Mottram (Scoția)

Grupa E[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Mexic 3 1 1 1 3 3 0 4
2. Irlanda 3 1 1 1 2 2 0 4
3. Italia 3 1 1 1 2 2 0 4
4. Norvegia 3 1 1 1 1 1 0 4
Italia 0 – 1 Irlanda
Cronica Houghton A marcat în minutul 11 11'
Spectatori: 75.338
Arbitru: Mario van der Ende (Țările de Jos)

Norvegia1 – 0 Mexic
Rekdal A marcat în minutul 84 84' Cronica
Spectatori: 52.395
Arbitru: Sándor Puhl (Ungaria)

Italia 1 – 0 Norvegia
D. Baggio A marcat în minutul 69 69' Cronica
Spectatori: 74.624
Arbitru: Hellmut Krug (Germania)

Mexic 2 – 1 Irlanda
García A marcat în minutul 42 42' A marcat în minutul 65 65' Cronica Aldridge A marcat în minutul 84 84'
Spectatori: 60.790
Arbitru: Kurt Röthlisberger (Elveția)

Italia 1 – 1 Mexic
Massaro A marcat în minutul 48 48' Cronica Bernal A marcat în minutul 57 57'
Spectatori: 52.535
Arbitru: Francisco Oscar Lamolina (Argentina)

Irlanda0 – 0 Norvegia
Cronica
Spectatori: 72.404
Arbitru: José Torres Cadena (Columbia)

Grupa F[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Țările de Jos 3 2 0 1 4 3 +1 6
2. Arabia Saudită 3 2 0 1 4 3 +1 6
3. Belgia 3 2 0 1 2 1 +1 6
4. Maroc 3 0 0 3 2 5 -3 0
Belgia 1 – 0 Maroc
Degryse A marcat în minutul 11 11' Cronica
Spectatori: 61.219
Arbitru: José Torres Cadena (Columbia)

Țările de Jos 2 – 1 Arabia Saudită
Jonk A marcat în minutul 50 50'
Taument A marcat în minutul 86 86'
Cronica Amin A marcat în minutul 18 18'
Spectatori: 50.535
Arbitru: Manuel Diaz Vega (Spania)

Arabia Saudită 2 – 1 Maroc
Al-Jaber A marcat în minutul 7 7' (pen.)
Amin A marcat în minutul 45 45'
Cronica Chaouch A marcat în minutul 68 68'
Spectatori: 76.322
Arbitru: Philip Don (Anglia)

Belgia 1 – 0 Țările de Jos
Albert A marcat în minutul 65 65' Cronica
Spectatori: 62.387
Arbitru: Renato Marsiglia (Brazilia)

Belgia 0 – 1 Arabia Saudită
Cronica Al-Owairan A marcat în minutul 5 5'
Spectatori: 52.959
Arbitru: Hellmut Krug (Germania)

Maroc 1 – 2 Țările de Jos
Nader A marcat în minutul 47 47' Cronica Bergkamp A marcat în minutul 43 43'
Roy A marcat în minutul 77 77'
Spectatori: 60.578
Arbitru: Alberto Tejada Noriega (Peru)

Echipele de pe locul trei calificate în optimi[modificare | modificare sursă]

Grupa Echipa M V E Î GM GP DG Pct
D Argentina 3 2 0 1 6 3 +3 6
F Belgia 3 2 0 1 2 1 +1 6
A Statele Unite 3 1 1 1 3 3 0 4
E Italia 3 1 1 1 2 2 0 4
B Rusia 3 1 0 2 7 6 +1 3
C Coreea de Sud 3 0 2 1 4 5 -1 2

Faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

Optimi Sferturi de finală Semifinale Finala
                           
3 iulie - Pasadena            
  România  3
10 iulie - Stanford
  Argentina  2  
  România  2 (4)
3 iulie - Dallas
    Suedia (p)  2 (5)  
  Arabia Saudită  1
13 iulie - Pasadena
  Suedia  3  
  Suedia  0
4 iulie - Stanford
    Brazilia  1  
  Brazilia  1
9 iulie - Dallas
  Statele Unite  0  
  Brazilia  3
4 iulie - Orlando
    Țările de Jos  2  
  Țările de Jos  2
17 iulie - Pasadena
  Irlanda  0  
  Brazilia (p)  0 (3)
2 iulie - Chicago
    Italia  0 (2)
  Germania  3
10 iulie - East Rutherford
  Belgia  2  
  Germania  1
5 iulie - East Rutherford
    Bulgaria  2  
  Mexic  1 (1)
13 iulie - East Rutherford
  Bulgaria (p)  1 (3)  
  Bulgaria  1
5 iulie - Foxborough
    Italia  2   Finala mică
  Nigeria  1
9 iulie - Foxborough 16 iulie - Pasadena
  Italia (aet)  2  
  Italia  2   Suedia  4
2 iulie - Washington
    Spania  1     Bulgaria  0
  Spania  3
  Elveția  0  

Optimi[modificare | modificare sursă]

Germania 3 – 2 Belgia
Völler A marcat în minutele: 6'40'
Klinsmann A marcat în minutul 11 11'
Cronica Grün A marcat în minutul 8 8'
Albert A marcat în minutul 90 90'
Spectatori: 60.246

Spania3 – 0 Elveția
Hierro A marcat în minutul 15 15'
Luis Enrique A marcat în minutul 74 74'
Begiristain A marcat în minutul 86 86' (pen.)
Cronica

Arabia Saudită 1 – 3 Suedia
Al-Ghesheyan A marcat în minutul 85 85' Cronica Dahlin A marcat în minutul 6 6'
K. Andersson A marcat în minutele: 51'88'
Spectatori: 60.277

România 3 – 2 Argentina
Dumitrescu A marcat în minutele: 11'18'
Hagi A marcat în minutul 58 58'
Cronica Batistuta A marcat în minutul 16 16' (pen.)
Balbo A marcat în minutul 75 75'
Spectatori: 90.469

Țările de Jos 2 – 0 Irlanda
Bergkamp A marcat în minutul 11 11'
Jonk A marcat în minutul 41 41'
Cronica
Spectatori: 61.355

Brazilia 1 – 0 Statele Unite
Bebeto A marcat în minutul 72 72' Cronica
Spectatori: 84.147

Nigeria 1 – 2 (d.p..) Italia
Amuneke A marcat în minutul 25 25' Cronica R. Baggio A marcat în minutele: 88'102' (pen.)

Sferturile[modificare | modificare sursă]

Italia 2 – 1 Spania
D. Baggio A marcat în minutul 25 25'
R. Baggio A marcat în minutul 88 88'
Cronica Caminero A marcat în minutul 58 58'
Spectatori: 53.400

Țările de Jos 2 – 3 Brazilia
Bergkamp A marcat în minutul 64 64'
Winter A marcat în minutul 76 76'
Cronica Romário A marcat în minutul 53 53'
Bebeto A marcat în minutul 63 63'
Branco A marcat în minutul 81 81'
Spectatori: 63.500

Bulgaria2 – 1 Germania
Stoichkov A marcat în minutul 75 75'
Letchkov A marcat în minutul 78 78'
Cronica Matthäus A marcat în minutul 47 47' (pen.)

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

Bulgaria1 – 2 Italia
Stoichkov A marcat în minutul 44 44' (pen.) Cronica R. Baggio A marcat în minutele: 21'25'
Spectatori: 74.110

Suedia 0 – 1 Brazilia
Cronica Romário A marcat în minutul 80 80'
Spectatori: 91.856

Finala mică[modificare | modificare sursă]

Suedia 4 – 0 Bulgaria
Brolin A marcat în minutul 8 8'
Mild A marcat în minutul 30 30'
Larsson A marcat în minutul 37 37'
K. Andersson A marcat în minutul 40 40'
Cronica

Finala[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Gheata de aur Balonul de aur Premiul Iașin Trofeul FIFA Fair Play Cea mai interesantă echipă
Bulgaria Hristo Stoicikov
Rusia Oleg Salenko
Brazilia Romário Belgia Michel Preud'homme  Brazilia  Brazilia

All-star team[modificare | modificare sursă]

All-star team este un lot ce constă din 11 cei mai buni jucători de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994, selectați de Grupul de Studii Tehnice FIFA.

Portar Fundași Mijlocași Atacanți

Belgia Michel Preud'homme

Brazilia Jorginho
Brazilia Márcio Santos
Italia Paolo Maldini

Brazilia Dunga
Bulgaria Krassimir Balakov
România Gheorghe Hagi
Suedia Tomas Brolin

Brazilia Romário
Bulgaria Hristo Stoicikov
Italia Roberto Baggio

Marcatori[modificare | modificare sursă]

6 goluri
5 goluri
4 goluri
3 goluri

2 goluri

1 gol

Autogoluri
  • Columbia Andrés Escobar (pentru SUA) (probabil motivul pentru care a fost ucis, pe 2 iulie 1994)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Campionatul Mondial de Fotbal 1994 la Wikimedia Commons