CATIA

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la o suită software. Pentru sensul de diminutiv al prenumelui Ecaterina, vedeți Ecaterina (dezambiguizare).
CATIA

Machine tool simulation
DezvoltatorDassault Systèmes
Versiune inițială
Ultima versiuneV6R2009 (May 29 2008)
Scris înC++  Modificați la Wikidata
Sistem de operareUnix / Windows
TipCAD software
Licențălicență proprietară[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
[1]

CATIA (Computer Aided Three Dimensional Interactive Application) este o suită software comercială multiplatformă CAD/CAM/CAE dezvoltată de compania franceză Dassault Systèmes și comercializată în întrega lume de IBM. Scrisă în limbajul de programare C++, CATIA este temelia suitei software a Dassault Systemes.

Software-ul a fost creat după 1970 și înainte de 1980 să ajute la dezvoltarea avionului de luptă cu reacție Mirage, apoi a fost adoptat în industria aerospațială, auto, construcția de ambarcațiuni, și multe alte industrii.

CATIA este în directă competiție cu Siemens NX, Pro/ENGINEER, SolidWorks, Autodesk Inventor și Solid Edge.

Istorie[modificare | modificare sursă]

CATIA a început ca un proiect local dezvoltat de către producătorul francez de aeronave Avions Marcel Dassault.[1][2]

Inițial se numea CATI (Conception Assistée Tridimensionnelle Interactive — French for Interactive Aided Three Dimensional Design ) — este redenumit CATIA în 1981, când Dassault a creat o subsidiară pentru dezvoltarea și vânzarea produsului, și a semnat un acord de distribuție ne-exclusivă cu IBM.[3]

În 1984, compania Boeing Company a ales CATIA ca principală sa unealtă de proiectare 3D, devenind astfel cel mai mare client al său.

În 1988, CATIA versiunea 3 a fost portată de pe Mainframe pe UNIX.

În 1990, compania General Dynamics Electric Boat Corp a ales CATIA ca principală unealtă de proiectare 3D, pentru proiectarea submarinelor din clasa Virginia aparținând Marinei Statelor Unite ale Americii.

În 1992, CADAM a fost cumpărată de IBM și în anii următori a apărut CATIA CADAM v4. În 1996, a fost portată de la un singur sistem de operare la patru sisteme de operare Unix, inclusiv IBM AIX, Silicon Graphics IRIX, Sun Microsystems SunOS și Hewlett-Packard HP-UX.

În 1998, o versiune complet rescrisă de CATIA, CATIA V5 a fost lansată, cu suport pentru UNIX, Windows NT și Windows XP începând cu anul 2001.

În 2008, Dassault a anuntat și lansat CATIA V6[4]. Sprijinul pentru orice sistem de operare altul decât Windows este redus[5].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

CATIA suportă mai multe etape ale dezvoltării unui produs, de la concepție, proiectare (CAD), fabricare (CAM), și analiză (CAE).

CATIA poate fi personalizată cu ajutorul API. CATIA V4 poate fi adaptat la limbajele de programare Fortran și C cu ajutorul unui API numit CAA.

Cea mai recentă versiune este versiunea 6 lansată în 2009 (V6 R2009).

CATIA V5 poate conlucra cu alte aplicatii, inclusiv Enovia, Smarteam, și diverse aplicații de analiză CAE.

Sisteme de operare și platforme acceptate[modificare | modificare sursă]

CATIA V6 rulează doar pe Microsoft Windows.

CATIA V5 rulează pe Microsoft Windows (ambele 32-bit si 64-bit), precum și pe Windows Vista 64 Release 18 Service Pack 4 al suitei CATIA [6]. IBM AIX, Hewlett Packard HP-UX și Sun Microsystems Solaris sunt acceptate.[7]

CATIA V4 este suportată de Unix-uri[8] și platformele mainframe IBM MVS și VM/CMS până la versiunea 1.7.

CATIA V3 și versiunile mai vechi rulează pe mainframe.

Industrii de seamă care folosesc CATIA[modificare | modificare sursă]

CATIA este utilizată pe scară largă în întreaga industrie, în special în sectoarele auto și aerospațial. CATIA V4, CATIA V5, Pro/ENGINEER, NX (fosta Unigraphics), și SolidWorks sunt sistemele dominante.

Aerospatială[modificare | modificare sursă]

The Boeing Company a folosit CATIA V3 la dezvoltarea avionului de linie 777, și în prezent folosește CATIA V5 pentru seria de aparate de zbor787.

Gigantul aeronautic european Airbus a folosit CATIA din 2001.[9]

Automotive[modificare | modificare sursă]

Companiile auto care folosesc CATIA sunt BMW, Porsche, Daimler Chrysler[2] Arhivat în , la Wayback Machine., Audi,[10] Volkswagen, Volvo, Fiat, Gestamp Automocion, Benteler AG, PSA Peugeot Citroën, Renault, Toyota, Honda, Ford, Scania, Hyundai, Škoda Auto, Proton, Tata motors,Mahindra. Goodyear îl foloseste pentru proiectarea anvelopelor pentru automobile și aeronave. Toate companiile auto folosesc CATIA pentru structurile masinii — uși, bara de protectie , etc.— deoarece CATIA este foarte eficientă în crearea suprafețelor și reprezentarea computerizată a suprafețelor. Continental, producător de module electronice auto, folosește CATIA pentru partea mecanică.

Construcții navale[modificare | modificare sursă]

Dassault Systems a început să deservească constructorii de nave începând cu CATIA V5 versiunea 8, care includea caracteristici speciale utile pentru această industrie. GD Electric Boat a folosit CATIA pentru proiectarea submarinelor din clasa Virginia, aparținând Marinei Statelor Unite.[11]. Northrop Grumman Newport News de asemenea a folosit la proiectarea clasei Gerald R. Ford class de portavioane a Marinei Statelor Unite.[12]

Implementările viitoare[modificare | modificare sursă]

Dassault Systemes a lansat CATIA Version 6 (V6) la mijlocul anului 2008. [13]

Vezi, de asemenea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ CATIA History on Dassaut Systemes official Web Site
 2. ^ A history of CATIA by former CEO of Dassault Systemes Francis Bernard
 3. ^ „Technological Revolution article by Dassault Aviation”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Dassault Systèmes Introduces V6 to the Market - Press release”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ PLM V6R2009 System requirements
 6. ^ Officiel Dassault Systemes Program Directory CATIA Version 5 Release 18 SP4
 7. ^ „CATIA V5 System requirements”. IBM. Accesat în . 
 8. ^ „CATIA V4 System requirements”. IBM. Accesat în . 
 9. ^ "PLM: Boeing's Dream, Airbus' Nightmare[nefuncțională]." Baseline.
 10. ^ „Product Lifecycle Management Solutions from IBM and Dassault Systemes Boost Efficiency at Leading Premium Vehicle Manufacturer”. COE Newsnet. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Conklin, James. „Realizing Life Cycle Cost Savings Through Standardization”. Defense Standardization Program. Department Of Defense. [nefuncțională]
 12. ^ „CVN 21 Facts”. Northrop Grumman. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ „MCAD Online - Dassault launches Catia V6 platform”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]