Cătălin Croitoru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cătălin Croitoru
Date personale
Născut (64 de ani)
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Senator de București
Deținător actual
Funcție asumată
2012

Partid politicPSD
Alma materUniversitatea Politehnica București, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București

Cătălin Croitoru (n. 11 septembrie 1954, București, România) este un politician român, fost lider sindical, senator de București în parlamentul României din partea Partidului Social-Democrat (PSD). A fost ales deputat in 2008 din partea Partidului Democrat Liberal (PDL) în care a fost înscris în perioada 1977-2012. Cunoscut mai ales pentru activitatea în sindicatul „Federația Educației Naționale”,[1] a intrat în PDL în primăvara lui 2008.[2] În toamna aceluiași an, a candidat din partea noului său partid pentru un loc în Camera Deputaților și a fost ales în colegiul 10 din București.[3] În 2009, a fost nominalizat în funcția de ministru al educației în al doilea guvern Boc,[4] dar aceasta nu s-a concretizat.[5] Croitoru a declinat oferta dupa doua zile de la nominalizare. În cele din urmă, ministru a fost numit Daniel Funeriu, care a implementat reforme ale sistemului de educație; deși partidul nu l-a susținut pe Funeriu la votul în Parlament, Croitoru a criticat în mai multe rânduri acțiunile ministrului.[6][7] În aprilie 2012, Și-a dat demisia din PDL Și s-a înscris în PSD. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, a fost ales senator pe listele Uniunii Social-Liberale (USL), din partea PSD.

Critici[modificare | modificare sursă]

În timpul exercitării funcției de deputat, Cătălin Croitoru și-a angajat pe fiul său în funcția de consilier juridic al propriului birou parlamentar cu venituri totale 55.038 ron, încălcând astfel articolul 70 din Legea 161/2003 privind conflictul de interese administrativ.[8] În mod similar și-a angajat și pe nora sa în calitate de consilier tot la același birou parlamentar cu venituri totale de 37.399 ron.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Președintele Federației Educației Naționale, Cătălin Croitoru, prezent la Mediaș”. Amosnews. . Accesat în . 
  2. ^ „Cătălin Croitoru s-a înscris în PDL și ar putea candida la Senat”. Mediafax. . 
  3. ^ „Cătălin Croitoru, pagina de profil”. Senatul României. Accesat în . 
  4. ^ „Cătălin Croitoru este propus pentru Ministerul Educației”. Amosnews. . Accesat în . 
  5. ^ „Catalin Croitoru a renuntat la portofoliul Educatiei – surse”. România Liberă. . 
  6. ^ „Cătălin Croitoru: 'Funeriu acoperă măgăriile din universitățile de stat'. Locurile cu taxă de la universitățile de stat, reduse la 30% sau eliminate?”. Puterea, citat de Agerpres. .  Parametru necunoscut |acccessdate= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  7. ^ „Capul lui Funeriu, cerut de deputații PDL”. Jurnalul Național. . Accesat în . 
  8. ^ 32 de parlamentari, anchetați de A.N.I. Și-au angajat rudele la stat!