Căsătorii între persoane de același sex în Africa de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statutul legal al căsătoriilor între persoane de același sex
Căsătorii
Efectuate

Recunoscute

În iulie 2002, Curtea Supremă a Africii de Sud din Bloemfontein a decis că cuplurile de același sex au drept de căsătorie egală, și că nepermițându-le acest drept este discriminatoriu și neconsituțional. De atunci, diverse beneficii de căsătorie au fost extinse la cuplurile homosexuale din Africa de Sud.

Acestă decizie a Curții Supreme a fost primită cu diverse puncte de vedere și opoziție destul de semnificativă, fiind că mulți sud-africani sunt foarte conservatori pe teme sociale. Totuși, și în timpul de Apartheid, homosexualitatea era legală peste o limită de vârstă. Cel mai vechi club din Johannesburg, Dungeon-ul, a fost club gay și a operat legal pe vremea Apartheid-ului. În 1996, Africa de Sud a devenit prima țară din lume care să includă prevederi anti-discrimație pe bază de orientare sexuală în constituția sa.

La 30 noiembrie 2004, Curtea Supremă de Apel a declarea că sub constituție, conceptul de căsătorie civilă trebuie schimbat ca să includă și parteneri de același sex biologic. Acest caz a fost adus în fața curții de Marie Fourie și Cecelia Bonthuys, cuplu lesbian care făceau campanie dreptul de căsătorie.

Guvernul a făcut apel la Curtea Constituțională, împotriva doamenlor Fourie și Bonthuys. În mai 2005, cazul a fost deschis de Curtea Constituțională, care a ajuns la o decizie finală în decembrie 2005. Curtea a decis că excluzia căsătoriilor între persoane de același sex este neconstituțională și a dat legislaturii un termen de 12 luni pentru a armoniza legislația ca să perimită cuplurilor homosexuale dreptul de căsătorie. Din cauza acestei decizii, Africa de Sud a devenit pe data de 30 noiembrie 2006 prima țară din Africa, și a cincea din lume, care să legalizeze căsătoriilor între persoane de același sex.