Căiata, Vrancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Căiata)
Căiata
—  sat  —
Căiata se află în România
Căiata
Căiata
Căiata (România)
Localizarea satului pe harta României
Căiata se află în Județul Vrancea
Căiata
Căiata
Căiata (Județul Vrancea)
Localizarea satului pe harta județului Vrancea
Coordonate: 45°31′25″N 27°9′7″E ({{PAGENAME}}) / 45.52361°N 27.15194°E

Țară România
Județ Vrancea
ComunăSihlea


Altitudine77 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total676 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal627302

Prezență online

Căiata este un sat în comuna Sihlea din județul Vrancea, Muntenia, România. In perimetrul localitatii s-au gasit urme de locuire din eneolitic (ultima faza a neoliticului), in punctul "Movila Mica" precum si o asezare fortificata datand din Hallstatt in punctul numit "Movila Mare"[1].

Movila Mare a satului este o un deal artificial din pamant atestat documentar la inceputul secolului XVI, marcata intr-un pasaj istoric din Letopisețul de la Bistrița: „În anul 7015 (1506), octombrie în 28, intrat-au domnul Ioan Bogdan Voievod în țara muntenească cu toate oștile la locul Rătezații, lângă movila Căiata, pe cea parte a Râmnicului; și acolo au venit de la Radul Voievod un sol [...] și au rugat pe domnul Bogdan Voievod cu multă rugăminte să se împace cu Radul Voievod, fiindcă «sunteți creștini și de același neam» (zicea el); și multe vorbe s-au schimbat între dânșii și multă rugăminte s-au făcut [...] iar domnul Bogdan Voievod, văzând atâta rugăminte, făcu pe voia lui și se-mpăcă”

Pictorul Constantin Lecca a ilustrat acest pasaj in pictura "Împăcarea dintre Bogdan cel Orb și Radu cel Mare". In cadrul picturii se pot vedea SubCarpații așa după cum se vad în realitate din zona descrisă, fără a se surprinde insă si Movila, lucru care nu este insă greșit.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ministerul Culturii și Cultelor, Institutul Național al Monumentelor Istorice, Lista Monumentelor Istorice 2004, Județul Vrancea, Pagina 4 http://www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/lista/vrancea.pdf Arhivat în , la Wayback Machine.