Cântecele îndepărtatului Pământ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cântecele îndepărtatului Pământ
Informații generale
AutorArthur C. Clarke
Genștiințifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
The Songs of Distant Earth
Limbalimba engleză
Editură Grafton[*][[Grafton (publisher)|​]], Del Rey Books
Țara primei aparițiiRegatul Unit
Data primei apariții
ISBN2-226-02675-4
978-2-226-02675-0
OCLC12807679

Cântecele îndepărtatului Pământ este titlul în limba română al romanului științifico-fantastic The Songs of Distant Earth scris de autorul britanic Arthur C. Clarke, apărut în anul 1986. Romanul este bazat pe o povestire omonimă din 1958. Autorul a afirmat că acesta este unul dintre romanele sale preferate.[1] Clarke a scris și un scurt scenariu de film omonim, publicat în revista Omni și colectat în antologia The Sentinel în 1983.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Romanul prezintă o colonie umană utopică din viitorul îndepărtat care este vizitată de călători de pe un Pământ condamnat, pe măsură ce Soarele se transformă într-o novă. Cântecele îndepărtatului Pământ explorează idei apocaliptice, ateiste și utopice, precum și efectele călătoriei interstelare pe termen lung și a vieții extraterestre.

Povestea are loc la începutul anilor 3800 aproape în întregime pe îndepărtata planetă oceanică Thalassa. Thalassa are o mică populație umană trimisă acolo printr-o misiune robotizată de colonizare spaţială cu embrioni, una din numeroasele trimise de pe Pământ într-o încercare de a salva rasa umană înainte de distrugerea Pământului.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

  • Cântecele îndepărtatului Pământ, Editura Miron, 1997

Primire[modificare | modificare sursă]

Gerald Jones de la New York Times a dat romanului o recenzie pozitivă, lăudând scopul său și explorarea dilemelor filozofice: "Drama care îl interesează pe dl. Clarke este jucată într-un tablou mult mai mare. Se referă la atracțiile și limitările cunoașterii, destinul omenirii și soarta universului."[2]

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Compozitorul și muzicianul poli-instrumentist Mike Oldfield a creat un întreg album bazat pe - și intitulat - "The Songs of Distant Earth", lansat în 1994 de Warner Music.[3][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clarke, Arthur C. (). „Foreword: The Songs of Distant Earth”. The Collected Stories of Arthur C. Clarke. Gollancz. ISBN 0-575-07065-X. 
  2. ^ Jones, Gerald (). „Review: The Songs of Distant Earth”. The New York Times. 
  3. ^ „Notes about Tubular Bells II. Tubular.net. Accesat în . 
  4. ^ Oldfield, Mike (). Changeling - Autobiography of Mike Oldfield. Virgin Books. p. 243. ISBN 978-1-85227-381-1. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]