Buton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Buton de un aparat electronic.
Botoane de diferite aparate electronice.

Butonul este un tip de comutator utilizat pentru controlul unor aparate sau numai a unor funcții ale acestora. Butoanele sunt de diferite forme și dimensiuni și se găsesc în tot felul de dispozitive, deși în principal în echipamentele electrice și electronice.

Butoanele sunt în general activate atunci când este apăsat cu un deget. Permite fluxul de curent în timp ce acționat. Când nu mai este apăsat revine în poziția inițială.

Acesta poate fi de tipul normal deschis - ND sau NO (Normally Open în limba engleză), sau normal inchis - NI.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Mecanismul acestuia constă din butonul propriu-zis acționat prin pulsare, o lamină conductoare care stabilește contactele celor două terminale apăsând butonul propriu-zis, și un arc care face ca lamina să își recâștige poziția inițială dupa ce butonul nu mai este actionat.

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Diferite tipuri de switch-uri: (a) Rocker. (B) Buton sonerie. (C) cu indicație. (D) circular. (E) Slimline.

Funcționarea[modificare | modificare sursă]

Butonul unui dispozitiv electronic, de obicei, funcționează ca un întrerupător electric, adică are în interior două contacte, fiind pe unul, se va activa funcția inversă in momentul acesta care este realizat, în cazul în care acesta este un dispozitiv (normal deschis) va fi închis, în cazul unui dispozitiv de NI (normal închis) va fi deschis.

Se utilizează[modificare | modificare sursă]

"Butonul" a fost folosit în calculatoare, telefoane, aparate, și diverse alte dispozitive mecanice și electronice, acasă și comercial.

În aplicații industriale și comerciale, butoanele pot fi legate între ele printr-o legătură mecanică în care actul de apăsare a unui buton are ca efect faptul că celălalt buton nu mai poate fi apăsat. În acest fel, un buton de oprire poate opri un buton de pornire de a fi acționat. Această metodă de legare este utilizat în operațiuni manuale simple, în care aparatul sau procesul nu conțin circuite electrice pentru control.

Design[modificare | modificare sursă]

Trebuie să fie luate în considerare atunci când proiectăm circuite electronice, dacă avem un cumul excesiv de butoane poate confunda utilizatorul, de aceea se va incerca folorirea lor doar în cazuri esențiale.

Există, de asemenea, "butoane virtuale", a căror funcționare trebuie să fie egală cu cele "fizice", cu toate că utilizarea sa este limitată pentru ecranele tactile sau reglementate de alte dispozitive electronice.

Culori[modificare | modificare sursă]

Butoanele se folosesc de multe ori cu o culoare de cod pentru a asocia cu funcția lor, astfel încât operatorul să nu apăse butonul din greșeală. Culorile utilizate în mod obișnuit sunt: culoare roșie pentru a opri mașina sau procesul, iar culoarea verde pentru a porni mașina sau procesul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Buton