Burj al-Arab

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Burj Al Arab)
Burj Al Arab
Turnul Arabilor
Clădire
TipHotel de 5 stele Deluxe
Stil arhitecturalPostmodern
Oraș Dubai
ȚarăEmiratele Arabe Unite
Construcție
Începută1994
Terminată1999
Înălțime321 m
Număr etaje60
Număr de ascensoare20[1]  Modificați la Wikidata
Cost1,5 miliarde USD
Echipa de proiectare
ArhitectTom Wright
Firma de arhitecturăAtkins
Site web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Referințe

Burj al-Arab (arabă برج العرب, în traducere: „Turnul Arabilor”) este un hotel de lux în Dubai, fiind cunoscut drept singurul hotel de șapte stele din lume, oficial clasificarea fiind de cinci stele deluxe[2], proiectat de arhitectul britanic Tom Wright. La 321 de metri înălțime este cea mai înaltă clădire din lume folosită exclusiv ca hotel. Este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de țărm printr-un pod privat curbat.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Deși este recunoscut ca fiind singurul hotel de 7 stele din lume, clasificarea oficială este de 5 Stele Deluxe. Proprietarul hotelului (grupul hotelier Jumeirah) nu a folosit niciodată termenul de 7 stele în conferințe de presă sau reclame[3].

Această clasificare neoficială de 7 stele pare a fi provenit de la o jurnalistă britanică care a vizitat hotelul înainte de inaugurare, într-un tur de presă și a rămas impresionată de luxul opulent al hotelului.

Purtătorul de cuvânt al hotelului a declarat[3] că nu se poate face nimic împotriva răspândirii acestei clasificări neoficiale.

Poziția[modificare | modificare sursă]

Zona de la malul mării în care Burj Al Arab si Jumeirah Beach Hotel se află a fost denumită anterior Chicago Beach[4]. Hotelul este situat pe o insulă artificială, despărțită de plajă printr-o autostradă suspendată.[5] Numele locului își are originile în numele companiei Chicago Bridge & Iron Company, care la un moment dat se ocupa cu administrarea utilajelor de extragere a petrolului în acea zonă.[4]

Numele vechi a persistat după ce vechiul hotel a fost demolat în 1997, întrucât denumirea Dubai Chicago Beach Hotel a fost folosită ca nume public în faza de construcție a hotelului Burj Al Arab până când șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum a anunțat noul nume.[6]

Construcția[modificare | modificare sursă]

Construcția clădirii a început în 1994 și a fost terminată în 1999. Clădirea conține peste 70.000 de m3 de ciment și 9.000 de tone de oțel, iar costul total s-a ridicat la aproximativ 1,6 miliarde $.

Deși au fost necesari nu mai puțin de trei ani pentru realizarea fundației, clădirea propriu-zisă a fost înălțată în mai puțin de trei ani. 230 de piloni din beton, înfipți în nisip la 40 de metri adâncime, fixează fundația formată din roci masive și beton.

Aspectul[modificare | modificare sursă]

Forma construcției imită o ambarcațiune tipic arabă, cu vele, numită „Dhow”. Dacă exteriorul Burj Al Arab-ului este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este o combinație luxoasă de stiluri occidentale și orientale. Ea are un atrium imens de 180 metri înălțime și se mândrește cu 8.000 m2 acoperiți cu foiță de aur de 22 de carate și 24.000 m2 de marmură.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.skyscrapercenter.com/building/rembrandt-tower/402, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Dat fiind faptul că toate ghidurile turistice și clasificările oficiale ale hotelurilor au un maxim de cinci stele, titlul de „singurul hotel din lume de șapte stele” nu poate să fie decât o hiperbolă.
  3. ^ a b „Hotel star ratings standards long overdue”. The National. . Accesat în . 
  4. ^ a b en Krane, Jim City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism, pagina 103, St. Martin's Press, 2009
  5. ^ en Hotelul Chicago, înainte de redenumire
  6. ^ en Dubai Chicago Beach Hotel

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Burj al-Arab

Imagini